Obezitatea a devenit în ultimii ani un motiv tot mai mare de îngrijorare pentru specialiștii în sănătate și nu numai, din întreaga lume, care o cataloghează drept o problemă critică de sănătate publică.
De cele mai multe ori percepută ca fiind o consecință a unei diete dezechilibrate și a sedentarismului, obezitatea, trebuie subliniat, reprezintă în primul rând o afecțiune medicală și nu o problemă legată de aspectul fizic.
Din cauza faptului că poate fi asociată cu numeroase alte afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat, afecțiuni articulare, probleme respiratorii sau anumite tipuri de cancer, obezitatea are un impact negativ major asupra sănătății și calității vieții, pe de-o parte, dar și un impact semnficativ raportat la costurile din sistemul de sănătate, la economia statelor din întreaga lume, precum și la nivel social.
Organizația Mondială a Sănătății avertizează că cele mai recente date, care vizează anul 2019, arată că aproximativ 5 milioane de decese atribuite bolilor cronice netransmisibile, precum boli cardiovasculare, diabet, cancer, afecțiuni neurologice, digestive, respectiv respiratorii, au fost asociate cu un IMC (Indice de Masă Corporală) peste limitele normale.
Epidemia de obezitate, o realitate îngrijorătoare a zilelor noastre: numărul persoanelor supraponderale și cu obezitate va crește cu aproximativ 50% în următorii 11 ani, potrivit World Obesity Atlas 2024
Cazurile de persoane cu suprapondere și obezitate se așteptă să crească într-un ritm accelerat până în 2035, potrivit estimărilor din ediția 2024 a World Obesity Atlas. Acestea arată că peste 3,3 miliarde de oameni ar putea ajunge să sufere de aceste probleme de sănătate în 2035, comparativ cu 2,2 miliarde în anul 2020.
În ceea ce privește exclusiv obezitatea, evaluările specialiștilor așteaptă o creștere a numărului de cazuri de obezitate în rândul adulților de la 0.8 miliarde în 2020 la 1.5 miliarde până în 2035.
Un capitol critic îl reprezintă obezitatea infantilă și în rândul adolescenților, a cărei prevalență se așteptă să crească într-un ritm și mai rapid decât în cazul persoanelor adulte: potrivit acelorași date, prevalența globală a obezității în rândul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani va crește de la 175 de milioane de cazuri în 2020, la 380 de milioane de cazuri până în 2035.
România, în fața epidemiei de OBEZITATE: 35% dintre adulți vor suferi de obezitate până în 2035, în lipsa unor măsuri coordonate care să lupte împotriva acestui „flagel”
Proiecțiile specialiștilor confirmă trendul de creștere a prevalenței obezității la nivel mondial și în România. Astfel, se preconizează că peste 40% dintre adulții de sex masculin și peste 30% dintre femeile adulte vor suferi de obezitate în 2035. Dacă rata de creștere anuală a obezității la categoria de populație adultă se situează la 2.1% (în intervalul 2020-2035), în ceea ce privește obezitatea în rândul copiilor situația poate fi descrisă drept alarmantă, având în vedere că se estimează o rată de creștere anuală de 5.6%, mai mult decât dublu față de adulți.
Pe lângă multiplele implicații la nivelul sănătății individului, obezitatea înseamnă și o povară economică, prin prisma impactului pe care îl generează la nivelul societății. Potrivit World Obesity Atlas, până în 2035, doar impactul economic generat de cazurile de suprapondere și obezitate ar putea reprezenta 3.6% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, un procent foarte mare, mai ales dacă îl comparăm cu alocările actuale din bugetul de stat pe domenii prioritare, cum ar fi: sănătatea sau educația.
„Controlează Obezitatea este o inițiativă care își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la provocările generate de această „epidemie” de obezitate, care riscă să devină una dintre cele mai critice probleme de sănătate publică la nivel global, dacă urmărim tendința de creștere accentuată a prevalenței acestei afecțiuni. Da, obezitatea este o afecțiune și trebuie tratată în consecință, pentru că vorbim de o problemă medicală, care este pe de-o parte un factor de risc major pentru multe boli cronice netransmisibile, dar și un factor agravant pentru anumite afecțiuni. Prin această inițiativă ne propunem să realizăm o informare și conștientizare amplă în rândul publicului larg cu privire la problemele legate de obezitate și consecințele acesteia asupra sănătății. În același timp, ne dorim să aducem mai aproape de comunitatea medicală informații relevante și actuale despre obezitate și importanța unei abordări multidisciplinare în gestionarea acestei afecțiuni”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, inițiatoarea „Controlează Obezitatea”, medic primar endocrinolog, președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București.
Inițiativa „Controlează Obezitatea” este desfășurată alături de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și cuprinde acțiuni care vizează două direcții: componenta de informare și conștientizare a publicului larg în privința problematicii obezității la nivel general și o componentă de educație medicală adresată profesioniștilor din sănătate implicați în managementul persoanelor cu obezitate.
Proiectul se derulează pe parcursul anului 2024 la nivel național în marile centre universitare de medicină: București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu.