Având experiență vastă din anii trecuți, când populația supra-aglomera serviciul de Primiri Urgențe, medicii ieșeni vin cu o serie de recomandări pentru a petrecere Sfintele Sărbători Pascale în liniște și sănătate, fără incidente care să necesite un drum la spital.
“Evident, recomandările noastre sunt către sărbători binecuvântate și liniștite, petrecute acasă, cu familia și prietenii sau oriunde în locuri frumoase, fără a ajunge la spital, la Unități de Primiri Urgențe de oriunde din România. Asta se poate face printr-un consum moderat de alimente proaspete, care sunt din surse controlate. Atunci când există suspiciune că ceva nu este dintr-o bucătărie curată, dintr-o sursă controlată, gustul, mirosul, proprietățile organoleptice nu sunt adecvate, să nu se consume”, a declarat Prof. Dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iasi.
Medicii spun că populația tinde să exagereze cu consumul de carne și alimente pline cu grăsimi de origine animală, ceea ce duce de foarte multe ori la indigestii și toxiinfecții alimentare. Asta pentru că, odată, nu suntem atenți la cantități, iar al doilea motiv ar fi faptul că nu suntem atenți la modul de gătire și la sursa de procurare.
“Putem consuma în aceste zile foarte multe alimente, mai ales cele proteice, cele de tipul cărnii tocate, a dulciurilor care conțin unt, smântână, au riscul cel mai mare de a conține și de a dezvolta în scurt timp o încărcătură bacteriană foarte importantă de Escherichia coli dar și Klebsiella, care sunt cele mai frecvente. De asemenea, există riscul de stafilococ și acesta este mai ales în produsele lactate, chiar și în înghețată. Să încercăm să consumăm produse proaspete, din surse controlate, în cantități mici, iar atunci când există orice suspiciune, să se evite consumul. Este mult mai simplu să mănânce o felie de pâine prăjită, chiar dacă este o mare zi de sărbătoare decât să mănânce un aliment sau o carne îndoielnică, cu un mix de proteine care pot fi cauza unei toxiinfecții alimentare”, a mai declarat sursa citată.
Specialiștii recomandă transportul la spital, la Unitatea de Primiri Urgențe, în cazul suspiciunilor de toxiinfecție alimentară, indiferent de tipul mijlocului de transport. Este indicată folosirea mijlocului de transport propriu, pentru a nu supra-aglomera Serviciul de Ambulanță Județean, iar prioritățile vor fi stabilite după caz, nu după modalitatea prin care pacientul ajunge în UPU.
“Dacă apar semnele unei toxiinfecții alimentare, ceea ce înseamnă diaree, greață, vărsături, stare generală alterată, mergând chiar până la febră, evident, persoana respectivă trebuie să ajungă la spital sau să sune la 112. Nu trebuie neapărat să aștepte ambulanța, orice mijloc de transport oferă aceeași categorie de triaj dacă starea pacientului este alterată și aceeași categorie de triaj dacă starea pacientului este stabilă”, a mai declarat Prof. Dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.