Angajații CTP care au îndrăznit să se plângă de condițiile de muncă sau să vorbească despre pericolele la care se expun ei înșiși sau călătorii, s-au trezit băgați în comisia de disciplină! Pentru fiecare material negativ cu privire la infrastructură, lipsa pieselor de schimb, ori a modului în care lucrurile funcționează (sau nu) la CTP Iași, angajații au ajuns să dea cu subsemnatul iar clip-urile de promovare să fie prezente zilnic pe pagina oficială a companiei.
De-a lungul timpului, atât presa locală cât și presa națională, au prezentat numeroasele probleme cu care se confruntă cetățenii Iașului atunci când vine vorba despre transportul public. Starea proastă a șinelor de tramvai, cu numeroase întreruperi, un număr insuficient de mijloace de transport la stradă, flota formată din tramvaie și autobuze vechi, care se defectează sunt doar câteva din aceste probleme. Numai că CTP Iași se axează mai mult pe promovarea “transportului de top” și mai puțin pe ceea ce contează cu adevărat.
Spre exemplu, cardurile electronice de călătorie CTP sunt promovate într-un mod aproape agresiv, fiind plătite din banii companiei firmelor “de casă“, iar conducerea CTP a ajuns să petreacă zile întregi “pe teren” dar nu pentru a constata problemele arzătoare ale transportului public ieșean ci pentru a filma numeroase videoclipuri de promovare.
În aceste condiții, se pare că reprezentanții companiei refuza să vadă “elefantul din magazinul cu porțelanuri” respectiv faptul că validarea cardurilor este una greoaie. Aparatele respective sunt poziționate fi în mijlocul tramvaiului/autobuzului, fie la capete, ori unele dintre ele nu funcționează, ceea ce determină călătorul să străbată prin întregul mijloc de transport în comun pentru a-și valida cardul. Asta în condițiile în care aceste mijloace de transport în comun sunt supraaglomerate, sufocante uneori iar până un călător ajunge să valideze cardul, constatată că deja a ajuns în stația în care trebuie să coboare. Nu are sens să explicăm în detaliu modul în care ieșenii călătoresc cu mijloacele de transport în comun, fotografiile și videoclipurile prezentate de presă, implicit și de noi, atât pe pagina de socializare 24iași cât și în cadrul unor materiale de pe site-ul nostru, vorbesc de la sine.
În același timp, angajații care au colaborat în vreun fel sau altul cu presa, discutând despre infrastructura, de lipsa pieselor de schimb etc. au ajuns să fie practic hărțuiți la locul de muncă, fiind chemați la sediu pentru declarații și băgați în comisia de disciplină. Angajații au ajuns în situația de a le fi frică să se mai plângă, chiar și între ei, de condițiile de muncă. Unii dintre ei au “îndrăznit” chiar să conteste măsurile aplicate de către companie, respectiv reducerea salarială pentru o perioadă de timp.
Am întrebat totuși reprezentanții CTP Iași care sunt motivele care au stat la baza deciziei de a cerceta disciplinar vatmanii/șoferii de autobuz după ce aceștia au oferit declarații presei legate de activitatea și condițiile de muncă din cadrul CTP Iași. Ni s-a răspuns cu un paragraf citat din articolul 15, legea 544/2001, cea care reglementează accesul liber la informațiile de interes public în România. Adică exact temeiul legal invocat de către jurnaliștii 24iași pentru a cere acele informații. Răspunsul nu ne-a lămurit nicidecum. E ca și cum se răspunde la o întrebare cu o altă întrebare… Însă în condițiile în care CTP Iași alege să comunice doar informațiile care “dău bine și când dau bine”, nu ne mai miră absolut nimic.
Galerie foto:
Câteva materiale publicate de noi de-a lungul timpului și care cuprind unele probleme legate de transportul public:
Coliziune între două tramvaie, in centrul Iașului. Unul din ele a costat aproape 2 milioane de euro
“Tichia de mărgăritar” de la CTP Iași: tramvaie retrase pentru a restaura “cafeneaua pe șine”?