Reabilitarea Bojdeucii din Țicău a fost finalizată insă au fost iscate unele nemulțumiri în rândul ieșenilor și nu numai, însă lucrurile sunt departe de ceea ce s-a vehiculat în spațiul public. Surse oficiale au transmis că, pentru proiectul de restaurare, realizat prin fonduri europene, avizele au fost eliberate înainte de demararea procedurii propriu-zise. Conducerea Consiliul Județean Iași a transmis faptul că întocmirea proiectului și realizarea acestuia nu s-ar fi putut face prin intervenția acestei instituții.

“Consiliul Județean Iași a făcut tot ceea ce trebuia să facă având în vedere implementarea acestui proiect. Consiliul Județean Iași a accesat fondurile europene, Consiliul Județean Iași a ținut legătura cu finanțatorul, practic, un proiect transfrontalier, desfășurat cu raionul Fălești din Republica Moldova și evident, cu ADR-ul, Consiliu Județean Iași în raport cu finanțatorul, s-a asigurat că toate etapele din cadrul proiectului au fost respectate. Consiliul Județean Iași nici nu putea și nici nu ar fi fost firesc să se implice în tot ceea ce a însemnat prevederea Ministerului Culturii, Direcției Județene de Cultură Iași, tuturor specialiștilor care, practic, au lucrat la acest proiect important pentru comunitatea noastră”, a declarat Costel Alexe.

De altfel, Bobi Apăvăloaie, directorul Direcției Județene pentru Cultură Iași a transmis pentru Radio Iași că proiectul de reabilitare a Bojdeucii a păstrat toate elementele de construcție introduse în anul 1985. In urma analizelor, proiectul a primit toate avizele de la Comisia zonală a monumentelor istorice.

“Proiectul a fost realizat în conformitate cu ce s-a aprobat în cadrul ședinței comisiei zonale a monumentului. Nu au fost introduse materiale noi, nu au fost introduse funcțiuni noi. Proiectul a fost astfel gândit de restaurare pentru această bojdeucă astfel încât să păstrăm, să asigure cadrul potrivit pentru conservarea obiectelor de patrimoniu care vor fi expuse în interior. Aici au fost anumite discuții privind sistemele de încălzire. Obiectele de patrimoniu au nevoie de condiții specifice pentru a fi expuse și admirate de către public și la fel pentru siguranța la incendii, pentru monitorizare în timp a comportării ș.a.m.d. dar după cum puteți foarte bine vedea, nu au fost introduse materiale care nu sunt specifice epocii respective.”,a declarat Bobi Apăvăloaie pentru Radio Iași.

Directorul Direcției Județene pentru Cultură Iași a precizat că lucrările efectuate la Bojdeucă respectă toate standardele în vigoare.

“Bojdeuca este trecută pe lista monumentelor istorice la categoria IV, adică monumente comemorative. Clădirea aceasta nu este un monument de arhitectură, este un monument comemorativ. Noi am și semnat, vă mărturisesc fără emoții, recepția de lucrări la acest obiectiv. După cum puteți bine vedea, sunt folosite materiale din epocă, nu sunt introduse, cum a mai circulat, tablă pe acoperiș, gresie, parchet melaminat, totul este făcut în spiritul restaurării din 1985”, a mai transmis Bobi Apăvăloaie.

Bojdeuca va fi redeschisă publicului pe data de 15 decembrie.