Pentru prima dată în România, a fost înființat la Iași un compartiment dedicat Chirurgiei Hepatobiliare pentru copii.
Potrivit Conf. Univ. Dr. Elena Ţarcă, medic şef Secţia Clinica Chirurgie Pediatrica I, este vorba despre un compartiment în care pot fi preluați pentru investigații și tratament chirurgical de specialitate pacienți cu afecțiuni hepatobiliare precum tumori hepatice, chist hidatic, malformații vasculare hepatice, traumatisme, litiaza veziculară, atrezii de căi biliare dar și pacienți aflați pe lista de așteptare pentru un transplant hepatic precum și pacienți care necesită efectuarea de biopsii hepatice.
Specialiștii ieșeni spun că una dintre consecințele dezvoltării medicinei contemporane este apariția specialităților, iar in cadrul acestora supraspecializările permit formarea de personal medical dedicat unui anumit domeniu.
“In acest context, chirurgia hepatobiliopancreatică HBP este una din ramurile chirurgiei consacrată in chirurgia adultului, care asigură ingrijirea de inalt nivel a pacienților cu afecțiuni hepatice, pancreatice, de căi biliare și colecist, atât maligne cât și benigne, specialitate care până cum nu avea corespondent și in chirurgia pediatrică.
Începând cu 2022, la Spitalul de copii “Grigore Alexandrescu” din București se înființează prima secție de transplant hepatic pediatric, iar în anul 2023 Spitalul de Copii “Sf. Maria” din Iași devine primul centru din țară care înființează compartiment de chirurgie HBP pediatrică“, a detaliat Dr. Scurtu Ana Maria, medic primar în cadrul Secției de Chirurgie Pediatrică I.
Compartimentul de Chirurgie hepatobiliopancreatică pediatrică din cadrul Spitalului de Copii “Sf. Maria” Iași își desfășoară activitatea cu o echipă multidiciplinară care include: chirurg hepatobiliopancreatic pediatric, medic pediatru hepatolog, medic pediatru gastroenterolog, medic pediatru oncolog, medic radiolog, medic anatomopatolog, asistente dedicate HBP.