Într-o zi obișnuită, destinul unui cetățean din Țigănași s-a schimbat dramatic. Un telefon de urgență a anunțat că acesta se afla într-o stare de inconștiență după ce fusese înțepat de o albină. Aflată în afara programului de lucru, asistenta medicală comunitară a răspuns apelului și s-a deplasat la locul incidentului.

Constată că persoana se află în stop cardio-respirator și începe imediat manevrele de resuscitare, având în vedere că partea superioară a corpului bărbatului era cianotică. La sosirea echipei medicale de la SMURD cu elicopterul de intervenție, barbatul nu avea puls. Eforturile conjugate ale echipei medicale și ale asistentei medicale comunitare au permis repornirea funcțiilor vitale, printr-o resuscitare continuă, oferind medicului suficient timp pentru a realiza intubația necesară.

După o oră și 15 minute de manevre de prim ajutor, pacientul a avut un puls stabil și tensiunea arterială a revenit la valori normale.

A fost momentul când echipajul a putut transfera pacientul cu elicopterul către o unitate medicală specializată.

Pentru a învăța tehnici noi de prim ajutor, salvatoarea despre care vorbim a ales să participe la cursul organizat recent de 𝐂𝐫𝐮𝐜𝐞𝐚 𝐑𝐨𝐬𝐢𝐞 𝐅𝐢𝐥𝐢𝐚𝐥𝐚 𝐈𝐚𝐬̗𝐢 𝐢̂𝐧 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫𝐢𝐚𝐭 𝐜𝐮 𝐃𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭̗𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐒𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐏𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚̆ 𝐈𝐚𝐬̗𝐢, destinat asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari din comunele județului Iași. De aici reiese 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭̗𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐠𝐚̆𝐭𝐢𝐫𝐢𝐢 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐭̗𝐢𝐞𝐢 pentru astfel de situații, când tehnici de prim ajutor puse imediat în practică pot salva vieți.

sursa: DSP Iasi.