OFICIAL, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind extinderea ordinului de protecţie la toate formele de violenţă.
Noua lege își propune să protejeze toate categoriile de victime ale violenței, indiferent de calitatea agresorului, respectiv membru de familie sau nu.
Actuala reglementare permite victimelor să solicite emiterea unui ordin de protecție doar în situațiile în care agresorul este un membru al familiei și doar în ipoteza unui număr limitat de acte de violență, excluzând cazul hărțuirii din mediul online.
Victima va putea cere ordin de protecţie, în scris, instanţei judecătoreşti de pe raza domiciliului său, dacă actele de violență s-au petrecut în școli, la locul de muncă sau între foști parteneri.
Ministerul Justiției explică faptul că: „Proiectul de lege este rezultatul a doi ani de zile de consultări publice, de dezbateri cu reprezentanţi ai mediului asociativ, ai instituţiilor publice de resort, ai asociaţiilor şi fundaţiilor din România care sunt preocupate de temă şi au vizat identificarea celor mai eficace, celor mai potrivite mijloace, instrumente pentru extinderea categoriilor de beneficiari ai ordinului de protecţie provizoriu şi ai ordinului de protecţie, limitat în prezent la victimele violenţei domestice. Practic, prin acest proiect de lege se va extinde ordinul de protecţie la toate categoriile de victime care au nevoie de protecţie şi la toate formele de violenţă, indiferent de relaţia care există între victimă şi agresor”.
Un aspect semnificativ este acela că viitoarea lege se referă și la hărțuirea din mediul online. Astfel, se va putea cere ordin de protecție pentru mesaje instigatoare la ură, urmărire online sau amenințări cu scopul de a umili, speria sau reduce la tăcere victima.
Agresorul poate fi obligat să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere pe toată durata ordinului de protecţie, care poate fi de până la 6 luni.
La acest moment sunt emise 1.780 de ordine de protecţie provizorii, iar 89 de brățări de supraveghere sunt active.
Proiectul va merge în dezbatere parlamentară, astfel că mai durează cel puțin câteva luni până când vor intra în vigoare aceste modificări.
Apreciez acest proiect legislativ ca fiind unul extrem de util și necesar. Aceste modificări normative vin să protejeze o sferă mai largă de potențiale victime ale formelor multiple de agresiune. Era tehnologiei impune adaptarea cadrului legal pentru garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, precum protecția utilizatorilor rețelelor de socializare.
avocat Daniela Strungariu, Baroul Iași