Adusă la spital de către mama ei pentru că avea febră și stare proastă, fetița de nici un an despre care redacția 24iași a scris sâmbătă, 23 septembrie după ce medicii au descoperit mai multe urme de lovituri pe corp, a rămas internată împreună cu mama ei.

“În jurul orei 1, s-a prezentat în UPU un sugar care prezenta febră și o patologie acută specifică virozei respiratorii, rinofaringită cu suspiciune de pneumonie dar care prezenta mai multe mărci traumatice. În acest caz, medicii au solicitat echipa de poliție de la Secția 4 și echipa de asistență socială. În acest moment copilul este internat, stabil hemodinamic, pe o secție de Pediatrie sub tratament specific patologiei respiratorii și așteptăm decizia organelor competențe în ceea ce privește atitudinea pe care trebuie să o avem în acest caz. Din punct de vedere medical, atitudinea terapeutică este stabilită, copilul va avea o evoluție favorabilă. Cât privește situația lui socială, având în vedere că mama este internată alături de copil, la acest moment nu avem nici o decizie. Ne menținem doar acțiunea terapeutică iar organele competente vor decide dacă acest copil rămâne în familie la externare sau nu”, a declarat biong. Alina Belu, managerul Spitalului de Copii.

În cursul serii de ieri, reporterii 24iași l-au contactat și pe directorul DGSAPC Iași pentru a obține un punct de vedere. Potrivit acestuia, în acest moment micuța nu se afla într-o situație de risc, asistenții sociali considerând că este în siguranță în spital alături de mamă care, deși știa că fetița e plină de vânătăi pe corp, nu a anunțat autoritățile.

“Cazul fetiței a fost sesizat în cursul nopții trecute de către cei de la Spitalul “Sf. Maria”. Au fost colegii de pe echipajul mobil și au discutat cu medicul de garda. Copilul a rămas internat în unitatea medicala intrucat necesita îngrijiri medicale. Este impreuna cu mama, care a fost cea care a solicitat ambulanta reclamând stare febrila la copil. Asa au ajuns la UPU a Spitalului “Sf Maria” unde medicul de garda a constat urmele pe spatele copilului și a sesizat secția 4 politie și pe noi (119). Copilul nu va fi externat în familie dacă organele de poliție constată că a fost abuzat de mamă. Dacă a fost abuzat în familie vom stabili măsură de protecție pentru copil. Dacă nu, mama este reprezentantul legal. Copilul nu se află în risc în acest moment deoarece este în îngrijirea cadrelor medicale. Când medicii ne vor comunica că starea de sănătate permite externarea vom lua cea mai bună măsură pentru copil.”, a declarat Florin Ion, directorul DGSAPC pentru 24iasi.

În această situație, procurorii au preluat cazul și se efectuează cercetări, asta în timp ce cadrele medicale supraveghează fetița îndeaproape.

“La data de 23.09.2023, organele de cercetare penală au fost sesizate de Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Sfânta Maria Iași, cu privire la faptul că la unitatea medicală a fost examinată o minoră în vârstă de 11 luni, care prezenta mărci traumatice la nivelul spatelui.
Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, in vederea stabilirii situației de fapt.

Precizăm că măsurile dispuse sunt prevăzute de Codul de procedură penală și nu pot înfrânge principiul prezumției de nevinovăție”, a transmis pentru 24iasi purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, procuror Fânariu Ștefan.