Noaptea minții la Spitalul de Copii din Iași, acolo unde o asistentă medicală și-a bătut joc de instanța de judecată și, implicit, de proprii ei colegi. Concediată pe timpul pandemiei, în anul 2021 după ce a fost reclamată chiar de către colegi pentru că a intrat fără echipament corespunzător în secția ATI COVID apoi în sectorul ATI Zona Verde, acolo unde se aflau pacienți neinfectați COVID dar cu alte afecțiuni foarte grave, Gabriela Ciolpan a fost acuzată de zădărnicirea combaterii bolilor.

Asistenta a dat ulterior în judecată spitalul și a câștigat procesul. Între timp, femeia își găsise un loc cald, bine plătit, la DSP Iași doar ca la data de 1 august 2023 în baza unei hotărâri judecătorești, conducerea spitalului trebuia să o reîncadreze pe post pe asistenta Ciolpan. În toată această perioadă, asistentă a participat la un concurs pe post la Spitalul “Sf. Spiridon”, acolo unde a obținut un punctaj rușinos de doar 3,45.

Femeia a dispărut însă, fără urmă, nu a răspuns apelurilor repetate din partea conducerii unității medicale de a se întoarce la muncă nici după aproape două luni de la data când trebuia să își reia activitatea, așteptând, cel mai probabil, să fie din nou concediată pentru neprezentare. Și poate, astfel, să încerce din nou vreun artificiu să stoarcă banii spitalului.

Conducerea unității medicale a confirmat pentru 24iași faptul că asistenta Ciolpan nu a răspuns nici până la această dată la apeluri și email-uri. În schimb asistenta este foarte activă în presa locală, acolo unde da declarații pe bandă rulantă, se consideră nedreptățită și pozează în victimă.

“Asistenta medicală trebuia să se întoarcă pe secția ATI începând cu data de 1.08.2023 însă nu a răspuns niciuneia dintre înștiințările trimise în vederea reluării activității, astfel încât ne vedem nevoiți să îi desfacem contractul de muncă prin neprezentare. Noi am acționat legal, transmițându-i dată la care își reia activitatea precum și procedura de lucru, respectiv instruirea SSM, analizele medicale necesare însă dumneaei nu a răspuns pe nici un canal de comunicare. Legea ne constrânge să îi desfacem contractul de muncă, vom fi nevoiți să acționăm în consecință”, a declarat managerul Alina Belu.

Ce așteaptă asistenta Gabriela Ciolpan de vreme ce nu se întoarce pe postul pentru care s-a luptat aproape doi ani în instanță? Asta doar dânsa știe, însă având în vedere că și-a primit deja salariile pentru perioada 2021‑2023 până la data când trebuia să își reia activitatea, este foarte posibil ca strategia acesteia să fi fost una pur financiară: să stoarcă din banii spitalului, implicit, din banii pentru sănătatea copiilor iar recâștigarea postului să fi reprezentat doar un pretext pentru a-și duce la bun sfârșit scopurile. Suma este una imensă: 240.000 lei.