Consiliul Județean Iași și Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”, în calitate de organizatori, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean, Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași, Facultății de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” și a Librăriei Cărturești vă invită joi, 31 august 2023, începând cu ora 10.00, în Parcul Expoziției din Copou pentru a sărbători împreună Ziua Limbii Române printr-un eveniment cu totul special: „Marea Dictare!” – o dictare în aer liber la care ne așteptăm să participați în număr cât mai mare, indiferent că sunteți locuitori al județului Iași sau doar în trecere prin oraș.

Moderatorul evenimentului va fi cunoscutul prezentator de televiziune Dan Negru.

Participarea se face pe bază de înscriere prealabilă prin completarea formularului disponibil online la următorul link: https://tinyurl.com/MareaDictare

Vârsta minimă recomandată pentru participare este 10 ani, dar îi primim cu drag pe toți cei care vor să-și testeze abilitățile de scriere după dictare și să-și verifice cunoștințele gramaticale și de ortografie.

Dictarea va cuprinde trei fragmente care vor fi selectate din operele scriitorilor Marin Preda, Ion Creangă și Ion Neculce și vor avea maximum 3000 de semne.

Sărbătorim împreună frumusețea limbii române și importanța pe care o are în cultura noastră. Am aprobat organizarea acestui eveniment special dedicat Zilei Limbii Române, o inițiativă prin care ne propunem să celebrăm bogăția limbii noastre materne. Ne propunem să transformăm această zi într-un omagiu adus culturii, în care să ne lăsăm inspirați de cuvintele unor mari autori români și să le dăm formă prin scris, în felul unic al fiecăruia. Haideți să creăm împreună o zi memorabilă, dedicată cu drag limbii care ne leagă!” (Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași)

România este unul dintre puținele state ale lumii a căror esență națională, teritorială și culturală se bazează pe unitatea de limbă. Românii din toate colțurile țării se înțeleg lesne unii cu ceilalți, împărtășesc aceleași valori lingvistice mai vechi sau mai noi, începând cu folclorul și proverbele și sfârșind cu ultimele neologisme, impuse de traiul modern, multicultural. În lumea largă, ne recunoaștem unii pe ceilalți mai ales atunci când ne salutăm în limba română și nu puțini dintre cei care și-au construit un destin în afara țării încep educația copiilor lor cu basmele tradiționale românești.

Este deci de datoria Bibliotecii ca instituție, ca singur trezorier al culturii scrise în limba română, adică a acelei părți din cultura națională care păstrează standardele unei limbi folosite corect, să marcheze Ziua Limbii Române, ca expresie a misiunii sale continue de a contribui la puritatea și acuratețea scrierii și vorbirii în limba română. În acest an vom demara proiectul unei Mari Dictări Naționale, un eveniment la care sunt invitați să participe toți ieșenii îndrăgostiți de limba română și cu spirit de competiție. Vă așteptăm joi, 31 august, la ora 10, în Parcul Expoziției din Copou!” (Dan Doboș, directorul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași)

Juriul care se va ocupa de corectarea lucrărilor îl va avea ca președinte pe prof. univ. dr. Constantin Dram, renumit pentru expertiza sa în domeniul literaturii la UAIC – Facultatea de Litere, iar ceilalți membri vor fi lect. univ. dr. Livia Iacob, de la Facultatea de Litere a UAIC și scriitorul Marius Chelaru, reprezentant al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași.

Materialele necesare vor fi puse la dispoziție de către organizatori.

Participanții cu cele mai bune rezultate vor fi răsplătiți cu premii oferite de Librăria Cărturești. Premiile vor fi acordate pe categorii de vârstă. De asemenea, vor fi acordate și câteva premii speciale surpriză. Toți cei înscriși și prezenți la evenimentul din 31 august vor primi diplomă de participare.

Informații suplimentare puteți obține telefonic, sunând la numărul 0753024405 sau scriind un e-mail la adresa [email protected].