În cadrul programului de măsuri pentru începerea în condiții optime a noului an școlar, Primăria Municipiului Iași și Salubris SA vor organiza și o campanie de încurajare a colectării separate și corecte a deșeurilor în unitățile de învățământ preuniversitar.

Primul palier al campaniei constă în dotarea tuturor unităților de învățământ (grădinițe, școli și licee) cu coșuri de gunoi pentru colectarea separată. Este vorba de 855 de seturi de coșuri (fiecare format din câte trei, pentru hârtie și carton, plastic și metal și, respectiv, deșeuri menajere) care vor fi distribuite în perioada 1 – 8 septembrie 2023 pe un număr total de 770 de holuri din 111 unități de învățământ. Valoarea investiției este de 225.202,38 lei.

Cea de-a doua componentă a campaniei constă în realizarea și distribuirea în unitățile de învățământ de materialele informative cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor.

Inițiativa vine în completarea programului de modernizare a sistemului de colectare separată a deșeurilor, pe care îl susținem pentru a ne alinia practicilor europene și, mai ales, pentru a avea un oraș curat și sănătos! Ne adresăm de această dată celor mai tineri dintre ieșeni, preșcolarilor și elevilor, și am mare încredere că ei, tânăra generație, vor înțelege chiar mai bine decât adulții că acest gest simplu, dar responsabil, de a colecta separat, contribuie la protejarea mediului și la creșterea calității vieții în orașul nostru.

Dragi elevi, colectând separat atât la școală, cât și acasă, vă arătați respectul nu doar față de natură, ci și față de voi înșivă și de generațiile viitoare. Vă încurajez să fiți conștienți de impactul pe care îl aveți asupra mediului și să vă implicați în cât mai multe inițiative ecologice!

Vă mulțumesc pentru implicare și vă doresc mult succes în anul școlar care urmează!”, a transmis primarul Mihai Chirica.

În altă ordine de idei, pe tot parcursul vacanței de vară și în mod deosebit în cursul lunii august municipalitatea a luat și continuă să ia toate măsurile în vederea începerii în condiții cât mai bune a noului an școlar. Primarul Mihai Chirica a dispus ca echipe mixte de la Direcția Tehnică a Primăriei, Servicii Publice SA, Salubris SA și Citadin SA să intervină pentru remedierea oricăror probleme legate de căi de acces, treceri de pietoni, indicatoare rutiere, iluminat public, spații verzi, arbori, curățenie etc. Echipele municipalității vor verifica și remedia, dacă este cazul, starea rețelelor de utilități, iar Termo-Service SA va verifica sistemele de termoficare pentru a pregăti sezonul de încălzire.