Șansele ca un bolnav de melanom (n.r. cancer de piele) din România să supraviețuiască sunt doar de 50%, a declarat astăzi Președintele Asociației Pacienților cu Melanom, Violeta Astratinei. Aceasta a mai precizat că sărăcia împiedică oamenii cu venituri mici să acceseze tratamentele oncologice necesare. Pe de altă parte, în acest moment, în România nu există criterii obiective de identificare a centrelor oncologie unde pot fi oferite servicii specifice.

“Supraviețuirea în melanom este de 50% la noi față de 90% în țările vestice. În aceste condiții, vă dați seama că e ceva în neregulă, pentru că tratamente inovative avem.  E ceva în neregulă cu sistemul de sănătate și dacă nu ai un plan solid, ca o fundație pentru casă, cu o fundație solidă să construiești ceva solid pentru viitor și pentru acești oameni, nu vei putea construi un sistem de sănătate sustenabil”, spune Violeta Astratinei.

Prezent la Iași pentru întâlnirea cu reprezentanții Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a precizat că sunt necesare anumite circuite pentru bolnavii oncologici dar că, indiferent de situație, pacienții oncologici trebuie să aibă acces la medicație, terapie și radioterapie.

“Prezența noastră aici este legată de necesitatea introducerii tuturor categoriilor de pacienți oncologici în acest plan de combatere a cancerului, pentru că, din nefericire, forma aflată în vigoare exclude categorii importante de pacienți. Mă refer nu numai la cei cu melanom malign, mă refer și la cei cu cancer gastric, o altă patologie importantă și ne dorim să avem un tratament nediscriminatoriu, circuite ale pacienților bine definite, acces la medicație, acces la terapie personalizată și nu în ultimul rând, acces la radioterapie de înalt nivel, cum este stereotaxia, pentru toate categoriile de pacienți oncologici”, a spus ministrul Rafila.