Ieșenii sunt orbi, surzi și muți sau cel puțin așa par în ochii autorităților locale. Aceasta ar putea fi explicația pentru faptul că, la scurt timp după ce presa locală a adus în atenția cititorilor faptul că mai mulți arbori de pe strada Palat, în special tei, aflați în plin proces de înflorire au fost tăiați cu acordul autorităților locale pentru a-i face loc unui “inițiator privat”, rămășițele “masacrului” au fost atent băgate sub preș!

Așadar, cioatele, dovada că în acea zonă au existat vreodată niște copaci, au fost “elegant” ascunse în spatele a două straturi de plasă verde pentru ca ochii curioși ai trecătorilor să nu mai poată vedea ce se întâmplă dincolo!

16 iunie 2023:

24 iunie 2023:

Asta se întâmplă în condițiile în care municipiul Iași ocupă locul 1 pentru cel mai poluat în România, iar raportat la nivelul Europei, Iașul se află pe un rușinos loc 20 în topul celor mai poluate orașe, spre deosebire de orașe precum Galați, aflat pe locul 1 la nivelul țării în ceea ce privește calitatea aerului și care, la nivel european, ocupă locul 320.

Ce ar putea face autoritățile pentru a ieși din această situație? Soluții sunt, trebuie doar să fie puse în aplicare!

“Sunt multe soluții pentru a îmbunătăți calitatea aerului din municipiul Iași, pentru a avea un aer mai sănătos pentru noi și pentru copiii noștri. Aici discutăm despre ceea ce înseamnă componentă de trafic, una dintre cele mai importante surse de poluare de la nivelul mediului urban mare, implicit și la nivelul Iașului. Deci, pe de o parte trebuie să rezolvăm componentă trafic, să avem mai puține mașini poluante în trafic, mai multe soluții de transport alternativ. De la Ministerul Mediului, a fost un program lannsat programul “Rabla Local” iar aici Iașul putea să aplice pentru 5000 de mașini care să fie scoase din uz și proprietarii să primească un tichet pe care noi îl decontăm în valoare de 80% iar primăria ar fi trebuit să vină cu 20%. Iașul a plicat doar pentru 2000 din cele 5000 de mașini. O altă componentă pe care trebuie să o avem în vedere este cea legată de ceea ce înseamnă spațiile verzi, parcurile și pădurile din jurul orașului și din păcate Iașul are doar două parcuri și aici vorbim de zona Copou. Gândiți-vă că zona Dacia-Alexandru, cu cea mai mare densitate de populație are foarte multe mașini și are foarte puține parcuri. Și în zona Nicolina este aceeași situație. Nu am văzut nici un demers serios din partea municipalității în acest sens iar lucrul cel mai grav este că calitatea proastă a aerului ne afectează viața. La nivel național, mor 28.000 de oameni anual din cauza bolilor asociate cu calitatea proastă a aerului” a declarat Bogdan Balanișcu, secretar de stat la Ministerul Mediului.

știrea inițială aici: