Aproape 50 de copaci vor fi tăiați fără milă pentru a face loc unui “privat” care construiește vis a vis de Palatul Culturii Iași o cale de acces. Denumită pompos “Modernizare Străzi” Deși de câteva zile mai mulți arbori, printre care și tei, au dispărut, prea puține informații au apărut în spațiul public referitor la acest lucru. Municipiul Iași stă oricum foarte prost la capitolul aer curat. Dar cui îi pasă?!
Ce spune APM Iași?
“Arborii la care faceți referire se află pe amplasamentul proiectului “Modernizare străzi în Mun. Iași – Str. Sf. Andrei, b-dul A. Panu, Str. Palat, str. Iancu Bacalu, str. Buznea, str. Tănăsescu”, titulari SC Iulius Real Estate și Municipiul Iași, APM Iași a emis Decizia etapei de încadrare conform căreia pentru realizarea “arterei noi” vor fi defrișați 46 de arbori de pe amplasament”, au explicat cei de la APM Iași pentru 24iasi.
Cu alte cuvinte, pe lângă cei deja tăiați, alți aproape 50 de arbori vor dispărea în curând.
Zona se dezvoltă, ce contează că ieșenii nu mai au pic de umbra sau de aer curat! Cu alte cuvinte, arbori perfect sănătoși sunt puși la pământ cu acordul instituțiilor abilitate.
“Intervențiile sunt prevăzute în Hotărârea Consiliului Local nr. 100 din 28 februarie 2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal Iași, Strada Palat, Strada Sf. Andrei, Strada Tănăsescu, Strada Al. Ipsilanti Vodă, Strada Buznea, Strada Iancu Bacalu, Strada Trei Ierarhi, Trecătoarea Arh. Ion Mincu, întocmit în vederea construirii spații birouri, rezidențiale, spații comerciale, servicii, parcări, amenajări exterioare (străzi, accese pietonale și auto, spatii verzi etc), sistematizare verticală, persoane juridice”, au transmis si reprezentantii municipalitatii, pentru 24iasi.
N‑avem loc să dezvoltăm afacerile privaților? Facem!
Dacă mai sus, APM a explicat situația arborilor perfect sănătoși, majoritatea tei aflați în plin proces de înflorire ce urmează să dispară, s‑au găsit totuși și câțiva arbori numai buni de tăiat! Mai mult sau mai puțin… Vorbim de teii de pe strada Palat.
“Dacă sesizarea dvs. se referă la arborii găunoși, uscați în proporție de 80%, cu putregai la rădăcină de pe str. Palat, Primăria Municipiului Iași a notificat tăierea a 7 arbori pe această arteră și a primit acceptul APM Iași, arborii specificați nefigurând ca arbori monumente ale naturii, putând fi tăiați fără act de reglementare de la instituția noastră”, a mai transmis APM Iasi.
Însă, așa cum reiese din fotografiile de mai jos, cioatele rămase par a fi a unor arbori perfect sănătoși dar care se aflau într‑un loc nepotrivit, la un moment nepotrivit!
Primăria promite că, împreună cu “privatul”, va înlocui arborii tăiați cu alții, în același număr. Cel mai probabil aduși de pe alte continente, la prețuri exorbitante. Dar pe banii cui?!
“Atât inițiatorul privat al acestui PUZ, cât și municipalitatea și-au luat angajamentul de a înlocui arborii cu un număr cel puțin egal de copaci. În plus, fiecare intervenție de înlăturare a unui arbore este analizată și aprobată de Comisia specială de ordonare a vegetaţiei de la nivelul Municipiului Iaşi. Din această comisie mixtă fac parte specialiști de la Academia Română – Filiala Iași, Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”, Primăria Municipiului Iași și Servicii Publice SA. Pe lângă analiza și aprobarea acestei comisii, fiecare intervenție are și avizul Agenției pentru Protecția Mediului Iași”, au mai transmis reprezentanții municipalității.
La Aeroportul Internațional Iași s‑a dat OK‑ul pentru ca arborii să fie îngropați… în ciment!
Imaginile sunt dezolante și în ce ceea ce privește arborii din imediata apropiere a Aeroportului Internațional Iași. Câțiva dintre aceștia au fost îngropați, la propriu, în cimentul turnat pentru viitoare parcare. Tot cu acordul autorităților… Și în acest caz, redacția 24iași a solicitat un punct de vedere către conducerea Consiliului Județean Iași încă din luna februarie a acestui an, solicitare cu care s‑a revenit și în luna martie, dar fără a primi vreun răspuns. În schimb, a explicat APM situația.
“În ceea ce privește lucrarea de la Aeroportul Internațional Iași, APM Iași a emis acordul de mediu nr. 08/29.08.2022 pentru Master Plan Integrat și SF dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași – studiu de fezabilitate privind extinderea suprafețelor de mișcare, turn de control și crearea de facilități cargo la Aeroportul Internațional Iași“, a transmis APM Iasi.
foto1: februarie 2023, foto 2,3: iunie 2023
Potrivit ultimului studiu Greenpeace care analizează calitatea aerului din marile orașe, cel mai poluat oraş din România este Iaşiul. Urmează Cluj-Napoca și Brașovul, Bucureștiul pe locul 4, urmat de Ploiești iar cea mai bună calitate a aerului este în orașele Constanța, Brăila și Galați.