Un azil de bătrâni, fără acreditare și fără licență funcționează fără probleme de ani de zile pe șoseaua Bucium din municipiul Iași, fără ca instituțiile abilitate să le perturbe liniștea celor din conducere. Este vorba despre o filială a centrelor Abos Care, centre care desfășoară activități în Iași și București. O anchetă exclusiv 24iasi.

Centrul în cauză, situat pe Șoseaua Bucium nr 56 funcționează de ani de zile la vedere, fiind chiar la strada principală. Dacă în perioada scandalurilor de la “azilele groazei” au fost efectuate controale la majoritatea centrelor de acest gen din județ, Centrul Abos Care de la adresa menționată a fost “sărit”. Pe listele cu centrele controlate, puse la dispoziție reporterilor 24iași de către Prefectura Iași după solicitări repetate, centrul respectiv nu se regăsește, în schimb apare o altă filială, la o adresa situată pe Fundac Dealul Bucium. Care, de altfel, nu se regăsește pe site-ul Abos Care.

Reporterilor 24iasi le-a atras atenția două lucruri: logo-ul Abos Care, care se afla de ani de zile pe fațada clădirii din Șoseaua Bucium 56 a dispărut subit la începutul lunii iulie 2023, odată cu începerea controalelor de la azile iar bătrânii puteau fi văzuți zilnic în fața intrării, la aer, în ultimii ani de zile dar brusc, din luna iulie 2023, nu au mai fost văzuți. Cel mai probabil pentru a nu da de bănuit asupra activităților care se desfășoară la locația respectivă. De altfel, aparținătorii, care în trecut erau văzuți des în vizită, și-au rărit vizitele.

Corelând toate acestea, reporterii 24iași au demarat o anchetă, solicitând instituțiilor abilitate răspunsuri: există acolo un centru pentru bătrâni? Sunt aceștia îngrijiți corespunzător? Există autorizație și licență de funcționare? Răspunsurile au venit, cu întârziere ce e drept, dar bănuielile au fost confirmate: la adresa din Șoseaua Bucium 56 funcționează un centru pentru bătrâni, fără licență și fără autorizație.

“A fost identificată la adresa menționată, o clădire cu destinație de cămin de bătrâni aparținând S.C. Abos Care Elderly Home Iași S.R.L, în statutul acesteia menționându-se scopul și activitățile conform Cod CAEN 873 și 8730 “activități ale căminelor de bătrâni și ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure”, obiectivul menționat în autorizația sanitară de funcționare fiind “centru de îngrijire bătrâni în regim hotelier, cazare și masă”, De asemenea, s-a identificat faptul că în contractele încheiate cu reprezentanții legali/aparținătorii/persoanele sistate, se menționează că se oferă servicii de găzduire, supraveghere și după caz, întreținere, societatea comercială oferind servicii unui număr de 18 persoane vârstnice. Inspectorii sociali au constatat că societatea comercială nu este acreditată ca furnizor de servicii sociale, serviciile oferite înscriindu-se în sfera activităților din domeniul social, așa cum sunt acestea definite în Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale și O.G. nr. 68/2003 privind serviciile sociale. Deoarece la data efectuării verificărilor, S.C. Abos Care Elderly Home Iași S.R.L. nu deținea certificat de acreditare ca și furnizor de servicii sociale, nerespectându-se prevederile art. 8, alin. 1 din Legea nr. 197/2012, s-a aplicat o sancțiune contravențională – amendă în valoare de 15.000 de lei“, au transmis reprezentanții Agenției de Plăți și Inspecție Socială Iași.

Mai mult, inspectorii sociali au impus societății S.C. Abos Care Elderly Home Iași S.R.L să intre în legalitate. Astfel, până la data de 01.11.2023, trebuie întreprinse demersurile necesare acreditării ca furnizor de servicii sociale urmând că, cel târziu până la data de 04.12.2023, toate demersurile necesare licențierii serviciilor sociale acordate persoanelor vârstnice.

Redacția 24iași a încercat să obțină un punct de vedere de la reprezentanții S.C. Abos Care Elderly Home Iași S.R.L, însă până la data publicării acestui material, nu am obținut un răspuns. Mentinam faptul că, la expirarea termenului de intrare în legalitate, vom solicita din nou informații de la instituțiile statului, pentru a ne asigura că demersurile legale au fost îndeplinite dar și că bătrânii aflați în centrul din Șoseaua Bucium sunt îngrijiți corespunzător.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *