Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, împreună cu Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, Mircea Fechet, Ministrul Mediului din Republica Moldova, Rodica Iordanov, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, directorii ApaVital din România și Republica Moldova și oficialități de rang înalt, a participat la inaugurarea oficială a lucrărilor la primul punct de subtraversare a râului Prut cu apă potabilă, în localitatea Măcărești, raionul Ungheni. Evenimentul a avut loc la grădinița Izvoraș, una dintre instituțiile beneficiare ale sistemului de alimentare cu apă, operaționalizat de ApaVital. Valoarea investiției este de aproximativ 2,5 milioane de lei.

Această primă subtraversare se va completa cu proiectul Raionului Nisporeni și al Agenției de Dezvoltare Regională Centru pentru alimentarea cu apă potabilă a 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni. Tot în această etapă se vor demara proiectarea și obținerea autorizațiilor pentru traversările de la Sculeni și Tabăra, destinate alimentării cu apă potabilă a localitaților din Raioanele Fălești, Glodeni și Ungheni. În cea de a doua etapă, se va trece la execuția traversărilor de la Sculeni și Tabăra și demararea proiectării și obținerea de autorizații pentru apeductele de la Ungheni. În ultima etapă, se vor construi 3 apeducte de mare capacitate pe podul rutier de la Ungheni, destinate aprovizionării cu apă potabilă a Raionului Ungheni, precum și a raioanelor învecinate.

Prin acest proiect ambițios al ApaVital, concretizat prin prima subtraversare a râului Prut pentru apeductul Măcărești, dar care va fi urmat și de conectarea a încă trei raioane, Nisporeni, Fălești și Glodeni, demonstrăm că, în colaborarea dintre România și Republica Moldova, am reușit să depășim evenimentele simbolice, iar astăzi vedem acțiuni concrete, proiecte care au un impact real în viețile oamenilor. Putem vorbi despre un pod al apei, care ne unește din nou, aducând mai multă siguranță în casele cetățenilor. Proiectul acesta nu este doar despre conducte și rezervoare, ci în primul rând despre oameni. Este despre oamenii din Iași și Republica Moldova, care împărtășesc o istorie și o cultură comună și care acum își dau mâna pentru a construi un viitor mai bun împreună.”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe

La rândul său, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a adăugat: ,,Când am fost invitat la acest eveniment vă mărturisesc că m-am bucurat foarte mult, nu numai că voi participa la o inaugurare de investiții, dar mai ales pentru simbolistica specială pe care o are un astfel de eveniment. Este un foarte bun exemplu de colaborare între cele două state, în care nu doar declarăm că suntem frați, dar sper ca, foarte repede, să putem să bem aceeași apă. Putem profita de această bună colaborare și fiecare dintre cele două state să ia exemplele de bună practică și să înțelegem ce putem învăța unul de la celălalt. În materia managementului apei vreau să vă spun că și România încă mai are mult de învățat. Gestionarea apei este foarte importantă, în contextul schimbărilor climatice, pe care noi le resimțim din plin în România și sunt convins că se resimt la fel de puternic și în Republica Moldova. Schimbările climatice, ca și poluarea nu se opresc la granița niciunui stat. Modul în care vom gestiona apa, modul în care gestionăm corpurile de apă de suprafață sau subterane și modul în care vom gestiona apele uzate vor impacta, probabil, 20 de ani de acum încolo sau mai mult.”

Este un moment în care nu mai vorbim doar despre poduri de flori, ci și despre poduri de apă. În această grădiniță, sunt 70 de copii care astăzi beau apă românească, de calitate, iar asta este cel mai important. Tot astăzi, avem 350 de gospodării care deja consumă apa de la ApaVital, iar obiectivul este să ajungem la 200.000 de cetățeni din cele patru sau cinci raioane. De acum încolo nu va mai exista nicio barieră pentru a extinde sistemul de apă în raioanele beneficiare.”, a completat Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.