Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor organizează în zilele de 6, 11 şi 13 iulie excursii pentru familiile numeroase înscrise în Programul de solidaritate pentru familia cu mulţi copii „Sfântul Stelian”. Excursiile sunt destinate familiilor cu peste 7 copii din judeţele Iaşi, Botoşani şi Neamţ, lipsite de concedii sau vacanţe.

21 de familii se vor bucura de o zi de vacanţă doar pentru ele, în câteva locaţii din judeţul Neamţ, pe traseul: Iaşi/Botoşani/Piatra Neamţ – Casa memorială „Ion Creangă” de la Humuleşti – Zimbrăria „Dragoş Vodă” – Poiana Nemţişor – Mănăstirea Neamţ – Iaşi/Botoşani/Piatra Neamţ. Programul zilei de vacanţă cuprinde vizitarea obiectivelor turistice, activităţi recreative pentru copii şi părinţi, sesiuni de socializare şi prânz în familie.

„Prin Programul de solidaritate pentru familia cu mulţi copii «Sfântul Stelian», sprijinim familiile numeroase prin diverse forme, de la susţinerea la studii a copiilor, desfăşurarea de activităţi de consiliere şi suport pentru mame, oferirea ajutorului material specific, sprijin medical, dar şi îmbunătăţirea spaţiului de locuit. Am observat, însă, că aceste familii, în multitudinea de griji cotidiene, nu reuşesc să meargă în concedii sau vacanţe. De aceea, ne-am propus să le oferim câte o zi de vacanţă doar pentru ele, în care să se bucure de locurile minunate ale ţinutului Neamţului, de câteva ore libere, dar şi de socializare. Multe dintre aceste familii nu au avut ocazia să viziteze obiectivele turistice ale Moldovei sau să petreacă timpul alături de alte familii din programul nostru. Este şi un prilej de a se cunoaşte şi de a socializa, în spiritul prieteniei şi solidarităţii din marea familie Pro Vita”, a declarat Florentina Tănase, coordonatorul proiectului.

Într-o lume egoistă, în care nimic nu e gratis şi nimeni nu se gândeşte la aproapele, faptul că am fost invitaţi, ni s-a oferit această excursie mi-a redat speranţa că mai există bine şi frumos în lume. Mulţumim Pro Vita pentru că ne-aţi primit în comunitatea aceasta sufletistă. Ne-aţi oferit totul din belşug şi cu bună rânduială, ne simţim onoraţi şi recunoscători. O iniţiativă grozavă, inspiraţională şi necesară pentru noi, cei cu mulţi copii!”, a transmis una dintre familii la finalul unei zile de excursie.

„6 Iulie 2023. Domnul Iisus Hristos, în nespusa Lui iubire de oameni, îmi pune piedică din alergarea mea către nicăieri. A nu ştiu câta oară… M-am trezit într-o excursie alături de copii, o banală excursie, aşa cum mi-am imaginat-o iniţial. Dar, iată că văd şi părinţi dedicaţi, jertfelnici, alături de care pot împărtăşi valori comune ortodoxe. Minunat! A fost o zi specială, o experienţă pentru zidirea voinţei personale. Interesant a fost faptul că fiecare s-a prezentat şi, în ciuda uşoarelor diferenţe împărtăşeam toţi acelaşi ideal – dragoste pentru copii şi dorinţa mântuirii. Le mulţumesc acestor copii, părinţilor pentru şansa pe care mi-au oferit-o – aceea de a mă simţi un om, un tată, un soţ normal. Organizatorilor le doresc să guste doar din bucuriile familiilor cu mulţi copii, nu şi din necazurile lor”, a mărturisit un alt părinte participant, tată a 7 copii.

Programul de solidaritate pentru familia cu mulţi copii „Sf. Stelian”, Pro Vita Iaşi conţine şi proiectul „Cu dragoste pentru mame”. De câteva ori pe an, în special începând cu lunile de primăvară, în zile de duminică, zece mame se bucură de o zi dedicată doar lor. Acestea sunt invitate în oraş de alte zece mame gazde, iar întâlnirile sunt organizate în colaborare cu parohiile din Iaşi, Botoşani şi Neamţ. Tot în cadrul aceluiaşi program, Pro Vita Iaşi susţine la studii 100 de copii şi tineri merituoşi cu o bursă lunară de studiu în valoare de 300 de lei. Pe lângă bursă, le oferă daruri în zilele de naştere, desfăşoară ateliere de dezvoltare personală, spirituală şi vocaţională, workshop-uri şi şcoli de vară, acordă consiliere educaţională şi susţinere suplimentară pentru cursuri şi meditaţii. Anual se derulează şi campania „Scrisori către Moş Crăciun” prin care sute de copii din familiile numeroase primesc darurile visate.

Departamentul Pro Vita desfăşoară, din 2012, Programul „Sfântul Stelian” prin care susţine 203 familii cu mulţi copii din judeţele Iaşi, Botoşani şi Neamţ.