Consilier USR si medic in cadrul Maternitatii “Elena Doamna”, Razvan Socolov a facut unele precizari care, in loc sa ii scoata in evidenta calitatile manageriale (spera sa prinda functia de director medical macar), nu au facut decat sa il incrimineze.

Intr-un comunicat transmis presei locale, consilierul USR recunoaste faptul ca a incalcat grav legea, folosind un aparat de radiologie portabil desi dispozitiile legale interzic folosirea acestuia in cazuistica zilnica. Dr. Socolov a indemnat conducerea Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii sa comita o ilegalitate si sa foloseasca acest aparat mobil care, potrivit CNCAN-Ordin nr. 186/2022 din 15 septembrie 2022, ART 32 Alin 6 precum si ART 13 punct 1, poate fi folosit doar pentru explorari imagistice dedicate pacientului netransportabil. Concret, aparatul portabil de radiologie poate fi folosit doar in cazurile urmatoare:

  • pacienții netransportabili din ATI
  • pacientii din Bloc Operator

Potrivit CNCAN, este interzisa folosirea aparatului radiologic portabil pentru a efectua explorari in zona abdomenului și pelvisului pentru ca iradierea este mult mai mare decat in cazul unui aparat fix și poate afecta organismul, prevederile legale regasindu-se la ART 32 punct 7 din sursa precizata. Pentru medicul iesean, se pare ca nu au contat precizarile foarte clare din cadrul legii, avand in vedere ca a recunoscut faptul ca a folosit acest aparat in mod uzual.

“În maternitatea Elena Doamna, printre primele echipamente achiziționate în pandemie a fost un aparat de radiologie portabil. Ne-a fost foarte util atunci, acum din fericire mai puțin folosit, dar sunt convins ca și alte spitale și astfel de echipamente. Nu știu dacă Spitalul Sf Maria are acest gen de aparatură. Ar fi de așteptat să aibă, fiind și el, ca și maternitatea noastră, spital suport covid”, anunta, cu emfaza, Dr. Razvan Socolov.

Ce a dorit Dr. Razvan Socolov sa demonstreze cu “sfaturile” aruncate la intamplare in cazul Spitalului de Copii? Doar dansul poate raspunde la aceasta intrebare, insa nici un manager de spital nu isi asuma sa incalce in asemenea hal legea si sa puna pacientii in pericol. De altfel, la Spitalul de Copii exista un astfel de aparat de radiologie portabil, insa este folosit doar pentru urgente, asa cum prevede legea.

Situatia de la Spitalul de Copii este arhi-cunoscuta: serviciul de radiologie este, intradevar, nefunctional, insa situatia este cauzata de faptul ca amenajarea spațiului destinat serviciului de Radiologie, conform normelor CNCAN, se face după recepția lucrărilor de reabilitare dar si dupa respectarea stricta a pasilor prevazuti de lege.

Legislatia radiatiilor fiind una extrem de stricta, pentru a deveni functional, un serviciu de radiologie trebuie sa detina patru autorizatii (autorizare spațiu, autorizare plasament, autorizare instalare, autorizare punere in funcțiune), iar fiecare dintre cele patru autorizatii presupune un dosar diferit, in functie de greutate aparaturii, dimensiunea planseului dar si de expertiza radiatiilor.

Trebuie precizat faptul ca receptia lucrarilor a avut deja loc, urmand ca spatiul destinat acestui serviciu sa fie amenajat in functie de aparatura radiologica, aceasta din urma fiind achizitionata deja. Toate echipamentele si aparatele destinate serviciului de radiologie se ridica la suma de 11 milioane de lei, adica 2,2 milioane de euro. Este vorba despre cele mai performante echipamente la nivel actual, de ultima generatie.