Deși ocupă un rușinos loc 1 în clasamentul orașelor poluate din România, Iașul continuă declinul pe panta tot mai abruptă a lipsei de aer curat astfel încât nu trebuie să ne mire faptul că spitalele sunt pline de pacienți cu boli respiratorii.
Normele europene impun 26 mp de spații verzi pe cap de locuitor, însă în urmă cu 5 ani ieșenii beneficiau doar de 18,5 mp fiecare. Având în vedere tăierile masive de așa-ziși “arbori găunoși, putrezi” pentru a face loc dezvoltatorilor imobiliari și investitorilor privați, putem doar bănui că suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor a scăzut drastic de atunci și până în prezent. La nivel județean, situația e și mai tristă: defrișări masive la Dobrovăț și Bârnova-și nu sunt singurele exemple, mii de metri cubi de lemn proveniți de la arbori perfect sănătoși pleacă în camioane spre destinații doar de către unii știute iar ieșenii continuă să respire cel mai poluat aer din România!
Dacă Iașul ocupă locul 1 în topul cele mai poluate orașe, in topul respectiv regăsim și Brașovul, pe locul 3. Cum administrația locală și județeană lucrează, totuși, in sprijinul cetățenilor, la nivelul municipiului Brașov se fac demersuri pentru a fi amenajate PATRU parcuri noi, dintre care numai două însumează în total 13 hectare!
“Avem 4 proiecte de amenajare de parcuri în Brașov, în diferite faze:
- zona Cetățuii, pe o suprafață de 7 ha. Suntem în faza de obținere avize pentru finalizarea SF-ului;
- Bartolomeu, pe str. Lânii, pe o suprafață de 6 ha. Suntem în faza de obținere avize pentru finalizarea SF-ului;
- Avantgarden – Bartolomeu, am atribuit contractul pentru realizarea SF-ului;
- Tractorul, zona nouă. Am obținut un certificat de urbanism și suntem în faza de pregătire documentație pentru achiziție SF”, se arată intr-un comunicat al Primăriei Brașov!
Cu alte cuvinte, la Brașov administrația locală se preocupă serios să iasă din “topul rușinii” iar brașovenii se vor lăuda în curând cu câteva sute de mii de metri pătrați de spații verzi, arbori, arbuști, în timp ce la Iași spațiile verzi dispar, investitorii privați construiesc clădiri de birouri și spații locative pe oriunde se mai poate construi câte ceva, ori dacă nu au loc, li se face iar arborii din împrejurimile orașului sunt îngropați în ciment. Așa cum este îngropată și sănătatea ieșenilor!
Practic, Iașul are doar două parcuri, ambele în zona Copou iar restul cartierelor se “bucură” de betoane și chioșcuri stradale. Nici la capitolul piețe nu stau mai bine, acolo situația este dezolantă, nu s-a mai investit nimic de ani de zile, piețarii își vând marfa sub acoperișuri improvizate care îi protejează doar pe un sfert de ploaie sau caniculă. De calitatea mărfurilor vândute în astfel de spații vom vorbi intr-un articol viitor.
Până una-alta, ieșenii râvnesc la ce au și ce investiții atrag alte orașe și județe în speranța că cineva, cândva, se va gândi cu adevărat și la ei.