Salutăm vizita la Iași a doamnei ministru Raluca Turcan. Sperăm că a venit să îi pună la treabă pe peneliștii de la Consiliul Județean și Primăria municipiului. Iașul cultural suferă mult sub conducerea lui Costel Alexe și Mihai Chirica.

Am cerut de mult timp celor doi să transmită Ministerului Culturii un amplasament pentru Opera Națională. Inclusiv fostul ministru al Culturii, social-democratul Lucian Romașcanu, a cerut în mod constant un teren de la autoritățile ieșene pentru sediul Operei și a atras atenția că există riscul de pierdere a finanțării. Ministrul Romașcanu chiar a transmis un ultimatum în luna ianuarie a acestui an, fiind stabilit un termen de șase luni pentru stabilirea unui amplasament, având în vedere că noul sediu al Operei beneficiază de o finanțare de 15 milioane de euro încă din anul 2021”, a declarat Bogdan Balanișcu, președinte interimar PSD municipiul Iași.

Chiar cu finanțarea asigurată de la nivel guvernamental, liderii PNL Iași au fost greu de convins să își facă treaba și să pună la dispoziție terenul pentru Operă.

Tot ce aveau de făcut peneliștii de la Iași era să identifice un teren și să îl transfere către Ministerul Culturii. Abia după ultimatumul din ianuarie au reușit să găsească un teren pentru Operă. Măcar de acum înainte să acorde atenția cuvenită acestui proiect. Și în cazul Filarmonicii, un alt obiectiv cultural emblematic al Iașului, aflat în coordonarea CJ, se poate observa dezinteresul peneliștilor. Dacă la Operă s-au jucat cu terenul pentru sediu, la Filarmonică, Alexe și Chirica se joacă de-a finanțarea. Ba găsește fonduri Alexe, ba Chirica, dar, concret, nu se întâmplă nimic”, precizat Bogdan Cojocaru, președinte interimar PSD Iași.

Departamentul de comunicare al PSD Iași