Specialiștii ieșeni nu văd cu ochi buni faptul că populația poate achiziționa antiobiotice în doze de urgență pentru trei zile direct din farmacii, fără rețetă. Aceștia spun că România are deja mari probleme în ceea ce privește consumul excesiv și inutil de antibiotice.
“Administrarea antibioticelor pe trei zile este o greșeală foarte mare, mai mult, noi ca și țară ne aflăm pe ultimele locuri în ceea ce reprezintă antibioterapia. În momentul de față îngrijim 6 pacienți iar doi dintre ei sunt multidrog rezistenți. Adică nu avem nici un antibiotic la dispoziție prin care să îi putem trata. Prin experiența noastră medicală, încercăm să găsim o combinație de antibiotice astfel încât să putem să le oferim maximul de șanse”, a declarat Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Potrivit aceleiași surse, eliberarea antibioticelor fără rețetă reprezintă un real pericol pentru că în multe cazuri, medicamentele respective sunt pur și simplu inutile sau chiar fac mai mult rău, slăbind capacitatea organismului de a se apăra singur și ducând la rezistență multidrog, precum situațiile mai-sus amintite.
“Din nefericire, este una dintre cele mai greșite metode, din punctul meu de vedere, și vorbesc de medicina bazată pe dovezi, eliberarea de către farmaciști a antibioticelor doar pe o perioadă de 3 zile. Să nu uităm că orice tratament cu antibiotic ar trebui să fie administrat cel puțin cinci zile. Discutăm despre antibiotice care, o parte dintre ele pot să treacă de bariera hemato-encefalică, adică să ajungă la nivelul creierului, discutăm despre antibiotice care pot să facă rău fătului, să treacă de bariera feto-placentară. Din nefericire, în momentul de față, și aici nu este nici o acuză adusă colegilor farmaciști, nu mai lucrează farmaciști iar o parte dintre lucrătorii din farmacii nu au studii postliceale care să ii califice ca asistenți de farmacie. În concluzie, administrarea oricărui antibiotic se face doar în urma unui consult clinic realizat de către un medic, care va recomanda analize în cadrul laboratorului, să vedem intradevăr dacă discutăm de o infecție bacteriană. Această perioadă este caracterizată de viroze respiratorii iar în cazul acestora, nu administrăm antibiotice în nici un caz. Infecțiile virale se pot, intradevăr, suprainfecta bacterian, dar în momentul în care vom administra antibiotic va fi atunci când dovezile medicale confirmă o infecție bacteriană”, a mai precizat Dr. Florin Roșu.