Scarlatina a început să dea bătaie de cap părinților, în special în cazul copiilor de vârstă preșcolară, cu toate că perioada anului nu este una specifică.
Direcția de Sănătate Publică Iași a anunțat că au fost deja înregistrate 56 cazuri de scarlatină la copii de vârstă preșcolară in perioada 1-15 mai iar dintre aceștia, 23 au necesitat internare în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. In prezent, mai sunt două cazuri ce necesită internare la Spitalul de Boli Infecțioase.
Scarlatina este o infecție bacteriană determinată de anumite tipuri de streptococ beta-hemolitic de grup A (Streptococcus pyogenes), care produc toxine eritrogene (eritrotoxine).
Streptococcus pyogenes este unul dintre patogenii umani importanți, singurul rezervor cunoscut in natură fiind reprezentat de om.
Bacteria poate fi găsită pe piele, la nivelul gâtului și nasului. Streptococul beta-hemolitic de grup A poate provoca infecții noninvazive, cum ar fi faringita sau amigdalita acută, impetigo (o infecție a pielii) și scarlatină.
Poate cauza boli severe, ca de exemplu sindromul de șoc toxic, fasciită necrozantă și septicemie.
Atunci cand streptococul beta-hemolitic de grup A se multiplică la nivelul porții de intrare – frecvent orofaringele (gâtul), și in mod excepțional extrafaringian (la nivelul pielii), determină un proces inflamator local (angină sau amigdalită acută streptococică) și eliberează toxina eritrogenă, care este difuzată in organism pe cale sanguină, determinând febră, durere de cap, greață, vărsături și erupția roșie caracteristică.