În urma solicitării primite de la medici, Organizația Salvați Copiii România a dotat Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă din Iași cu un laser în valoare de aproximativ 28.000 euro, indispensabil în tratarea prematurilor cu probleme de retinopatie.

„La maternitatea din Iași vin aproape un sfert dintre cazurile care impun terapie intensivă. Multe ajung prin transfer de la maternități insuficient dotate, pentru a salva prematurii cu afecțiuni complexe. În decursul anilor, Salvați Copiii a făcut dotări importante pentru Secția de Neonatologie II a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă”, cea mai mare din regiunea Moldovei. Organizația a adus aparatură de ultimă generație, menită să ajute medicii în lupta de salvare a celor mici. Ansamblul laser primit este necesar pentru tratamentul și examinarea oftalmologică în cursul Screening-ului pentru depistarea Retinopatiei de Prematuritate la nou-născuții cu risc”, declară dr. Anca Bivoleanu, purtător de cuvânt al Maternității „Cuza Vodă” Iași.

Laserul a fost prezentat ieri, 17 mai, în cadrul unei conferințe de presă. Tot atunci s-a punctat cel mai important aspect: aparatul cu care dr. Narcis Berlea, medic oftalmolog în cadrul Secției de Neonatologie, salva vederea prematurilor a fost nefuncțional timp de 1 AN DE ZILE, fiind un aparat vechi, pentru care nu se mai găsesc piese de schimb. În acest context, medicilor de la Maternitatea “Cuza Vodă” nu le rămăsese decât să apeleze la Salvați Copiii România pentru a nu fi nevoiți să refuze cazurile grave de retinopatie, cele mai ușoare putând fi rezolvate cu tratamente injectabile.

Medicul Narcis Berlea a mai precizat că în acea perioadă în care laserul a fost defect, ii rămăsese doar să se roage să nu apară nici un caz grav, pentru că nu ar fi putut face nimic. În astfel de situații, când se produce dezlipirea de retină, intervenția trebuie să se facă prompt, în maxim 3 zile, în caz contrar micuțul își pierde vederea.

Cu toate că se știa de un an de zile că aparatul nu funcționează, nu este clar de ce nu s-a pus problema de achiziție a unuia nou prin intermediul Consiliului Județean. Este foarte important de precizat, de asemenea, că acest eveniment nu a prezentat prea mare interes pentru Consiliul Județean Iași, având în vedere că nimeni nu conducere nu a fost prezent. A lipsit, de altfel, inclusiv managerul Maternității “Cuza Vodă”, economist Robert Dâncă.