La începutul săptămânii trecute, un părinte a observat, șocat, faptul un elev de la Școala Profesională “Nicolae Băluță” din comuna Scheia, Iași, a primit un sandwish cu termenul de expirare depășit de o lună. Mai exact, în data de 23 ianuarie 2024, elevul primise un sandwish cu pui și cremă de brânză produs în data de 22 decembrie 2023, cu termen de valabilitate de 48 de ore, deci termenul de expirare era 24 decembrie. Părintele a postat în mediul online fotografia etichetei de pe sandwish, întrebând dacă au mai fost astfel de cazuri.

Contactați de către redacția 24iași, reprezentanții Inspectoratului Școlar Iași au precizat , în cadrul proiectului PNRAS, elevii unității școlare beneficiază, atunci când participă la activități remediale și la activități extracurriculare, de un pachet de hrană, constând într-un sandwish iar în urma incidentului semnalat, s-a deschis o anchetă împreună cu conducerea școlii și firma care distribuie aceste pachete.

“Informațiile transmise de conducerea unității școlare arată că, pe 23.01.2024, elevii din grupul țintă au efectuat activități remediale și au primit pachetul de hrană. În seara aceleiași zile, a apărut pe grupul de Facebook „Șcheia, lași” o postare în care se preciza pachetul alimentar primit de un copil ar fi fost vechi de o lună, conform datei inscripționate pe ambalaj”, au transmis reprezentanții ISJ Iasi.

Având în vedere situația, firmei care distribuie pachetele i s-a cerut o notă explicativă. Este vorba despre firma La Pura Vida SRL, cu sediul social in Iași, Valea Adâncă, firmă care are contracte cu mai multe școli pentru a furniza produse alimentare.

“În dimineata zilei de 24.01.2024, directorul unității de învățământ a solicitat firmei care, în baza unui contract furnizează pachetul alimentar, o notă explicativă cu privire la situația menționată. Imediat, firma a trimis punctul de vedere solicitat, însoțit de documente justificative. De asemenea, doamna director menționează înainte de a fi distribuite, pachetele de hrană au fost verificate de către profesorii care desfașoară activitățile, pachetul alimentar având un aspect proaspăt”, se mai arată in răspunsul transmis de către ISJ Iasi redacției noastre.

Firma La Pura Vida SRL a transmis către IȘJ Iași faptul un angajat care lucra la ambalare la momentul respectiv nu a știut cum printeze corect etichetele sandwish-urilor, pentru că acesta nu ar fi lucrat in mod normal la printare, ci ținea locul unui coleg bolnav.

“Din informarea transmisă de firma care furnizează pachetul alimentar Școlii Profesionale „Nicolae Bălăuță” Șcheia precizează persoana care era responsabilă cu printarea etichetelor a avut o urgență medicală și a fost înlocuită luni, 22.01.2024, de un alt angajat, nefamiliarizat cu programul informatic utilizat pentru generarea etichetelor și, chiar dacă toate produsele erau proaspete, unele au fost etichetate greșit. Răspunsul oferit de firma furnizoare menționează ei păstrează, conform legislației în vigoare, timp de 72 de ore, un pachet alimentar pentru a proba calitatea produselor. De asemenea, produsele pe bază de carne utilizate pentru producerea sandvișului primit de copii au fost recepționate pe data de 20.01.2023, conform facturii transmise unității școlare.

Situația semnalată este, conform celor precizate, un rezultat al unei erori umane referitoare la etichetarea pachetului alimentar pe care firma fumizoare o recunoaşte“, a fost concluzia celor de la IȘJ Iași, în urma anchetei desfășurate pentru situația semnalată de către redacția noastră.

Ce este interesant însă, este faptul firma La Pura Vida SRL furnizează astfel de pachete de alimente către școli care se află, coincidență sau nu, în “curtea” unor primării administrate de primari PSD, printre care și comuna Scheia. La Pura Vida SRL apare ca fiind administrată de către RASIGA OANA, o tânără care a făcut obiectul mai multor reportaje în presa locală și care a pornit de la un fast-food pe roți. Afacerea pare a fi una de succes, iar “secretul succesului” pare fie “parteneriatul” cu primării administrate de PSD, de la care firma a obținut pe bandă rulantă contracte. Pe parcursul anului 2023, firma La Pura Vida SRL 1 obținut mai mult de 10 contracte bănoase, prin încredințări directe, pentru furnizarea alimentelor/dulciurilor în școli.

Societatea furnizează pachete alimentare prin intermediul mai multor încredințări direcți la școli din comunele administrate de PSD cum ar fi comuna Grajduri, Ion Neculce sau Ciurea.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *