Drama unei familii înseamnă VIATĂ pentru pacienții aflați în suferință. Cu toate decizia a fost una înfiorător de grea, membrii familiei au decis o femeie, aflată în moarte cerebrală, va salva alți pacienți a caror vieti depindeau de un transplant de organe.
Astfel, în noaptea de duminică spre luni, la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, familia unei paciente în vârstă de 47 de ani aflată în moarte cerebrală în urmă unui anevrism rupt, a fost de acord cu donarea de organe.
De la ea s-au prelevat ficatul, rinichii și plămânii, care vor merge la alți pacienți ale căror vieți vor fi salvate prin gestul de omenie pe care familia pacientei a decis îl facă.
Datorită platformei de schimb de organe FOEDUS, din care face parte și Agenția Națională de Transplant, fiindcă pe teritoriul țării noastre nu au existat receptori compatibili pentru plămâni, la Iași a fost prezentă și o echipă de chirurgi din Zurich.
Maratonul pentru viață al echipelor medicale de prelevare și transplant, a început în noaptea de joi, 30 mai și a continuat până în zorii zilei de luni, 3 iunie. Au fost 4 prelevări de organe și țesuturi în 4 orașe diferite: Brașov, Baia Mare, Craiova și Iași. Patru familii au înţeles că durerea lor poate fi transformată într-un alt început pentru alţi pacienţi a căror unică şansă este un transplant de organe, așadar 10 oameni au primit o nouă șansă la viață.