Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) alături de Asociația Specialiștilor de Industrie Alimentară din România (ASIAR), organizează în perioada 12 – 14 iunie, ediția a X-a a Concursului Național ECOTROPHELIA România 2024, un concurs european de inovație în domeniul alimentar, care evidențiază creațiile și talentele studenților și transformă sectorul alimentar al viitorului.

Pentru domeniul alimentar, ECOTROPHELIA reprezintă o veritabilă revelație și o platformă de excepție pentru inovație și inspirație în dezvoltarea unor produse alimentare eco-inovative, de calitate, destinate consumului uman, prietenoase cu mediul înconjurător și este deschisă tuturor studenților înscriși la programele de studii de licență și masterat. Aceasta facilitează exploatarea creativității infinite și a energiei studenților cei mai întreprinzători, sprijiniți de universitățile și instituțiile de învățământ superior de prestigiu. Astfel, rețeaua ECOTROPHELIA, reprezintă un model educațional de referință susținut de Uniunea Europeană, ce joacă un rol organizatoric în promovarea inovației și antreprenoriatului în rândul studenților.

La nivel european, astăzi, ECOTROPHELIA înseamnă peste 3000 de studenți care au participat la competiție, peste 1100 de produse alimentare inovatoare, mai mult de 200 de universități și 22 federații naționale ale industriilor alimentare din: Austria, Belgia, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Lituania, Olanda, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Spania, Elveția și Regatul Unit.

Juriul competiției va fi compus din personalități din domeniul industriei alimentare, recunoscute de organizatori ca fiind persoane competente și independente. Acesta va evalua echipele participante la competiție pe baza unei grile de evaluare și va acorda note pe fișa de evaluare. De asemenea, conform regulamentului echipele participante la faza națională de la USV Iași trebuie să facă o prezentare orală în limba engleză de maxim 15 minute, să prezinte în fața juriului trei probe din produsul alimentar descris în dosar însoțite de ambalajul produsului, probe care, ulterior, să poată fi degustate de către membrii juriului.

Câștigătorii fazei naționale vor reprezenta România la Concursul Internațional ECOTROPHELIA EUROPE 2024, care va avea loc în cadrul evenimentului SIAL de la Paris, Franța în perioada 20 – 21 octombrie 2024. La ultima ediție europeană desfășurată la Anuga, în Germania, echipa USV Iași care a reprezentat România, a obținut premiu special pentru „Spririt Antreprenorial”, cu pastele din carne „Meatatelli” (adică Meat tagliatelle).

Reamintim că la ediția 2023 de la USV Iași organizată alături de Asociația Specialiștilor de Industrie Alimentară din România au participat tineri din cinci centre universitare, 12 echipe, 59 de studenți cu 23 de coordonatori.

Depar