Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău va asigura integrarea tuturor măsurilor de ordine și siguranță publică pentru una dintre cele mai ample manifestări religioase ortodoxe din țara noastră, pelerinajul la Racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, care se va desfășura la Mitropolia Moldovei și Bucovinei din municipiul Iași, în perioada 07 – 16 octombrie 2023.

Împreună cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași, Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Judeţean Iași și Poliția Locală Iași vom fi la datorie 24 de ore din 24 în vederea asigurării unui climat de siguranță pentru toate persoanele prezente în aceste zile de sărbătoare la pelerinaj, prevenirea oricăror incidente ce pot perturba buna desfășurare a manifestărilor religioase, acordarea de sprijin persoanelor care vor avea nevoie de asistență medicală, precum și deplasarea în siguranță a tuturor persoanelor în zonele adiacente Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, fără a se bloca căile de comunicație rutieră.

Pentru această perioadă, organizatorul estimează participarea a aproximativ 350.000 de persoane, din care aproximativ 20.000 vor participa la procesiunea “Calea Sfinților”, duminică, 08 octombrie 2023, iar aproximativ 90.000 de persoane vor fi prezente în data de 14 octombrie 2023, pe timpul celor două evenimente desfășurate simultan, pelerinajul la Racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și “Sfânta Liturghie Arhierească”, oficiată pe scena din fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Totodată, aproximativ 100. 000 de persoane vor participa în această perioadă la slujbele religioase și alte activități conexe pelerinajului, desfășurate în spațiul public.

Perioada de afluență maximă a pelerinilor va fi 13-14 octombrie 2023, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50000-60000 de persoane, ceea ce va genera un șir de oameni de peste 3 km lungime și un timp de așteptare cuprins între 16 și 20 de ore.

Pentru a evita aglomerarea de persoane și producerea de busculade, ca în fiecare an, s-a realizat un culoar unic de acces destinat pelerinilor, pe traseul Catedrala Mitropolitană – str. Arhitect G.M. Cantacuzino – str. Iordache Lozonschi – str. Cloșca- str. Petru Movilă – str. Uzinei – str. Morilor – str. Alexandru Ipsilanti Vodă – str. Sfântul Andrei – str. Iancu Bacalu – Blvd. Regele Ferdinand I al României.

Pe toată perioada desfășurării manifestărilor religioase de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, echipe de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente în zonele de deplasare a pelerinilor și vor sta la dispoziția celor care vor avea nevoie de sprijin și îndrumare.

Pentru a evita producerea de evenimente nedorite, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău face următoarele recomandări:

  • manifestați răbdare și înțelegere față de măsurile luate de organizator cu privire la regulile de acces în zonele destinate pelerinilor și respectați indicațiile forțelor de ordine.
  • acordați o atenție deosebită copiilor și persoanelor vârstnice împreună cu care călătoriți pentru a nu se rătăci, precum și a bunurilor personale.
  • persoanele cu probleme grave de sănătate care doresc să se roage la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și care au nevoie constantă de îngrijire medicală, să se informeze înainte de începerea pelerinajului cu privire la gradul de solicitare al serviciilor medicale de urgență din municipiul Iași și să nu călătorească neînsoțiți.
    Vă asigurăm că desfășurarea în condiții de siguranță a manifestărilor religioase din această perioadă este prioritatea noastră, iar în caz de necesitate, adresați-vă cu încredere celui mai apropiat reprezentant al forțelor de ordine aflat în zona unde sunteți sau apelați numărul de urgență 112!

Vă dorim zile de sărbătoare în siguranță!