Potrivit Agenției Nationale de Transplant, maratonul pentru viață a început marți, 6 iunie, la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași acolo unde familia unui pacient aflat în moarte cerebrală a fost deacord cu donarea de organe si tesuturi.

Intervenţia de prelevare a ficatului a fost realizată de echipa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf Spiridon” iar prelevarea de cornee, de către echipa din cadrul Clinicii de Oftalmologie a spitalului ieşean.

Echipa chirurgicală a Spitalului Clinic “Dr. C.I.Parhon” Iaşi a efectuat intervenţia de prelevare pentru rinichi. Echipa Băncii de Țesut a Spitalul Clinic Colentina a realizat intervenția de prelevare țesuturi osteotendinoase.

Astfel, un pacient în stare critică a fost salvat datorită intervenției de transplant hepatic realizat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe “Sf. Spiridon”.

Intervențiile de transplant renal s-au realizat la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iași și astfel 2 pacienți vor scăpa de chinul lungilor ședințe de dializă.

Corneea prelevată va fi transplantată în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București.