CEI

Din 2 iunie 2025, vor putea obține Cartea Electronică de Identitate și copiii sub 14 ani. În cazul acestora, CEI va fi utilizat ca document de călătorie, precum și pentru stabilirea identității în cadrul unor proceduri administrative.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat că s-a renunțat la vârsta minimă de 14 ani de la care o persoană putea obține documentul electronic de identitate.

„Și o primă noutate, dacă vreți, din 2 iunie 2025, carte electronică de identitate va putea fi eliberată și pentru copii de sub 14 ani. Era până acum un prag psihologic: la 14 ani am buletin. Ei bine, această carte electronică de identitate poate fi eliberată și pentru copiii mai mici de 14 ani, pentru o libertate mai bună de circulație, în primul rând, și de identificare atunci când beneficiem de libertatea de circulație din zilele noastre”, a mai spus reprezentantul Executivului.

Context:

Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, 13 martie 2025, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, trei Hotărâri de Guvern care definitivează din punct de vedere normativ procesul de emitere a Cărții Electronice de Identitate (CEI). Hotărârile de guvern stabilesc cadrul tehnic și procedural pentru implementarea noului document de identitate la nivel național.

Cartea Electronică de Identitate se va emite începând cu 20 martie, în județul Cluj iar in următoarele două luni, CEI va fi disponibilă la nivel național, prin serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor.

După data de 20 mai 2025, se vor elibera și Cărți de Identitate Simple (CIS), care nu conțin suport electronic de stocare.

Datele înscrise în Cartea Electronică de Identitate:

În format tipărit: nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă.

În format electronic: toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare a două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.

Impresiunile papilare înscrise în CEI sunt șterse ireversibil, ulterior, din baza de date a autorității care realizează imprimarea, procedură similară cu cea aplicată în cazul pașaportului electronic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *