În urmă cu aproximativ o lună, un incendiu a izbucnit la o magazie din cadrul unui depozit farmaceutic aparținând gigantului Ropharma. Doar că totul a fost trecut sub tăcere, în presa locală neapărând nici un fel de informație în acest sens. Potrivit, însă, unui raport săptămânal transmis de către Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași, în incendiul respectiv au ars circa o tonă de deșeuri medicamentoase.
Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Iași confirmă cele menționate anterior precizând că Ropharma Iași nu deține autorizație de mediu, această nefiind neapărat necesară.
“…Privind incendiul ce a avut loc la sediul Ropharma din Iași în data de 27.01.2025, vă comunicăm următoarele:
- Din verificarea bazei noastre de date, ROPHARMA Iași nu deține autorizație de mediu. Conform prevederilor nr. 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizației de mediu, activitatea de depozitare a produselor farmaceutice nu necesită autorizație de mediu.
- Din informarea săptămânală a ISU Iași cu privire la incendiile produse pe teritoriul jud. Iași, în incendiul produs în data de 27.01.2025, în mun. Iași, str. Smârdan, “au ars aproximativ 1 tonă de deșeuri medicamentoase” într-o magazine de cca 50mp”, au transmis reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Iași.
Reporterii 24iași au solicitat un punct de vedere din partea reprezentanților Ropharma, care ne-au transmis că incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit și că în depozit se aflau, de fapt, “suplimente alimentare expirate și dotări de laborator”, nicidecum medicamente.
“Referitor la incendiul izbucnit recent in locatia noastra din Iasi, str. Smardan, nr. 19, dorim sa oferim o clarificare a circumstantelor de producere a acestui incident, pentru evita denaturarea nejustificata a evenimentelor.
Incendiul a izbucnit din cauza unui scurt circuit, in mod cert, cauza fiind vechimea instalatiei electrice. Materialele depozitate constau in cea mai mare parte in suplimente alimentare expirate si dotari de laborator ( sticlarie, creuzete, aparate pentru apa distilata etc), produse care desi utilizate in scopuri specifice, nu au un impact deosebit asupra mediului inconjurator.
Este important de subliniat ca nu au fost implicate substante toxice sau periculoase care sa poata cauza daune majore mediului sau sa puna in pericol siguranta locuitorilor din zona si nu au existat scurgeri/infiltratii de astfel de substante.
De asemenea, va informam ca toate deseurile generate de acest incident au fost gestionate/distruse conform reglementarilor legale, in prezent, intreg perimetrul afectat fiind complet curatat si igienizat”, au transmis cei de la Ropharma prin intermediul avocatului.
Pentru că am insistat să primim un răspuns clar cu privire la arderea substanțelor medicamentoase ce ar fi putut avea un efect nociv în ceea ce primește aerul respirat de către cetățenii care locuiesc în apropierea depozitului de pe Smârdan, avocatul Ropharma a revenit cu precizări: nu erau medicamente ci suplimente alimentare asimilate celor medicamentoase.
“Conform lamuririlor Directorului de calitate, suplimentele alimentare nu au o incadrarea separata in codificare fata de medicamente, avand codul 20 01 32, deoarece forma lor de prezentare este similara cu cea a medicamentelor , deseurile de suplimente alimentare fiind asimilate celor medicamentoase. De asemenea precizam ca in spatiul afectat un au existat produse aferente codului 20 01.31 – medicamente citotoxice si citostatice”, a mai transmis avocatul Ropharma.
Potrivit unor site-uri specializate (ex. medicool.ro) suplimentele nu sunt considerate medicamente. Ele sunt încadrate în categoria alimentelor, iar reglementările cu privire la producție și comercializare sunt mai permisive decât în cazul medicamentelor. Studiile clinice obligatorii pentru punerea pe piață a medicamentelor nu sunt necesare în cazul suplimentelor.
Așa cum le spune și numele, suplimentele alimentare au rolul de a suplimenta anumiți nutrienți pe care nu reușim să-i asimilăm din alimentație în cantitatea optimă. Ele nu pot preveni, trata sau vindeca boli și, conform legislației, producătorii nu pot pretinde acest lucru prin intermediul mesajelor de promovare.
Suplimentele nu sunt considerate medicamente. Ele sunt încadrate în categoria alimentelor, iar reglementările cu privire la producție și comercializare sunt mai permisive decât în cazul medicamentelor. Studiile clinice obligatorii pentru punerea pe piață a medicamentelor nu sunt necesare în cazul suplimentelor.
Pe lângă binecunoscutele vitamine și minerale, suplimentele pot conține aminoacizi, enzime, acizi grași sau ingrediente pe bază de plante. Ele se comercializează într-o varietate de forme, de la tablete, capsule, soluții lichide, pudră i până la jeleuri sau batoane energizante.
Potrivit NIH, printre cele mai populare suplimente alimentare sunt:
- vitaminele D și B12;
- minerale precum calciul și fierul;
- preparate din plante ca echinacea și usturoiul;
- glucozamina (indicată în afecțiuni articulare);
- probioticele
- uleiul de pește.