Astăzi, între orele 10:00-11-00, vor suna alarmele în toată țara. Este vorba despre un exercițiu de verificare ce are loc anual, in cadrul „Săptămânii Protecției Civile”.

Sistemul de alarmare a populaţiei din judeţului Iaşi este format din echipamente și mijloace de înștiințare și alarmare din care: 204 sirene (61 sirene electronice și 143 sirene electrice), 3 centrale de alarmare (1 pentru acționarea sirenelor din municipiul Iași, 1 unitate de comandă aparținând primăriei Scânteia şi 1 centrală de alarmare aparținând SGA Iași – în proiect de investiție).

Acţionarea mijloacelor de alarmare se execută astfel:

  • centralizat, pentru 26 sirene electronice: 17 din Punctul de Comandă al municipiului Iaşi (centrală de alarmare radio), 3 din sediul primăriei Scânteia și 6 de la sediul ABA Prut-Bârlad Iași;

  • local, pentru 34 sirene electronice, de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă;

  • local, pentru 1 sirene electronică, de către comitetele operatorii economici/instituțiile publice deținători de sirene de alarmare;

  • local, pentru 130 sirene electrice, de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă;

  • local, pentru 13 sirene electrice, de către operatorii economici/instituțiile publice deținători de sirene de alarmare.

În ceea ce privește starea de operativitate a sirenelor de alarmare deținute de către UAT, situația se prezintă astfel:

  • din totalul de 130 de sirene electrice aparținând UAT, 18 sunt neoperative și anume:

  • 2 mun. Pașcani;

  • 16 la comunele: Balș, Costuleni, Dolhești, Golăiești, Lețcani, Mădârjac, Moțca, Movileni, Oțeleni, Popești, 2 Popricani, Scânteia, Strunga, Țibana și Voinești.

  • din totalul de 54 sirene electronice aparținând UAT, 5 sunt neoperative și anume:

  • 2 oraș Tg. Frumos;

  • 3 la comunele: Butea, Costuleni și Tansa.

În ceea ce privește starea de operativitate a sirenelor de alarmare deținute de către instituțiile publice / operatorii economici situația se prezintă astfel:

    • din totalul de 13 de sirene electrice aparținând instituțiilor publice / operatorilor economici toate sunt operative;

    • din totalul de 7 sirene electronice aparținând instituțiile publice / operatorii economici, 6 sunt neoperative (în proiect de investiție la SGA Iași).

Mesajele de alarmare a populaţiei despre iminenţa producerii sau producerea unor dezastre se transmit de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă sau agenţii economici cu surse de risc, pe baza mesajelor de înştiinţare primite de la inspectorat.

De asemenea, trebuie menționat faptul că la nivelul UAT Pașcani (2017), Deleni (2018), Costuleni (2018), Moțca (2020), Popricani (2021), mun. Iași (2023), Ciortești (2023), Scânteia (2023), Mironeasa (2023), Voinești (2024), Țibana (2024), Valea Lupului (2024), Drăgușeni (2024), Mădârjac (2024) și Gropnița (2024) au fost elaborate și avizate studii de audibilitate pentru modernizarea sistemelor de avertizare și alarmare a populației.

În anul 2024 prin intermediul Sistemului RO-ALERT, au fost transmise un număr de 9 mesaje de avertizare și alarmare a populației (incendii – 3, inundații – 2, fenomene meteo periculoase – 1, alertă animale periculoase – 2 și alertă minor dispărut – 1).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *