Sâmbătă, 18 martie 2023, Inspectoratul Școlar Județean Iași, în parteneriat cu Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Iași, au organizat la Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” Iași etapa județeană a Concursului național pe teme de protecția consumatorului ”Alege! Este dreptul tău!”.

Aflată la a XIX-a ediție, această competiție are ca scop educarea şi conştientizarea tinerilor asupra drepturile pe care le au în calitate de consumatori.

Tema concursului, ”Provocările comerțului online pentru tânărul consumator”, a fost una generoasă, având în vedere interesul manifestat de către cei tineri față de tot ceea ce are legătură cu internetul.

Dincolo de măiestria cu care au fost realizate, desenele elevilor din clasele 0-VI și creațiile grafice ale elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a reflectă faptul că și cei mai mici sunt familiarizați cu această formă de vânzare, pot identifica mesajele ascunse din publicitatea online și își cunosc drepturile în calitate de consumatori.

Elevii claselor IX-XI au avut de susținut un test grilă din legislația specifică protecției consumatorului și au realizat un eseu cu tema ”Achiziția online – o achiziție sigură”, eseu pe care l-au prezentat în fața comisiei. Controlându-și cu succes emoțiile, au reușit să convingă membrii comisiei că sunt bine informați, cunosc atât avantajele, cât și dezavantajele cumpărăturilor online și mai ales sunt destul de vigilenți, astfel încât să nu fie victimele unor înșelătorii. Eforturile câștigătorilor au fost răsplătite pe măsură de către sponsorii concursului, care au acordat premii în valoare de 3600 de lei. Astfel, județul Iași și-a desemnat reprezentanții la faza națională a concursului. La secțiunea desene s-au clasat pe primul loc: Crețu Teodor Constantin, clasa I, Școala Primară ”Gheorghe Asachi” Iași, Ariton Iustin, clasa a V-a, Colegiul Național ”Emil Racoviță” Iași, Cârstea Maya Teodora, clasa a VII-a, Colegiul Național ”Emil Racoviță” Iași și Negru Andreea Nicoleta, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială ”Gheorghe Ciobanu” Andrieșeni.

Câștigătoare la categoria IX-XI sunt elevele Gâdiceanu Denisa Andreea, clasa a XI-a și Coşuleanu Diana Parascheva, clasa a IX-a de la Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” Iași, profesor coordonator Liana Jescu. Etapa națională a concursului va fi organizată de Ministerul Educației în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor în luna iunie 2023 la Eforie Nord.