În cadrul unei întâlniri de lucru ce a avut loc astăzi la Instituția Prefectului acolo unde a fost prezent si prefectul Bogdan Cojocaru, secretarul de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Bogdan Balanișcu a prezentat pe larg Campania Națională de Împăduriri 2022-2026, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

“Este cel mai amplu program de împădurire lansat în ultimii 30 de ani. Este cea mai mare sumă pusă la dispoziție și am încercat să simplificăm programul. Din 375 de orașe la nivel mondial Iaşul se află pe locul 340. Responsabilitatea cu privire la calitatea aerului ține conform legii de administrația publică locală. Anual în România mor 28.000 de români din cauza bolilor asociate cu calitatea aerului. Programul beneficiază de 803 milioane de euro în total, iar 500 mil euro sunt alocate pentru componentă de împăduriri”, a declarat Bogdan Balanișcu.

Secretarul de stat Bogdan Balanișcu a vorbit și despre situația județului Iași în ceea ce privește suprafața forestieră, aceasta fiind una de-a dreptul tragică deoarece ocupă penultimul loc între județele din regiunea de nord-est precum dar și despre faptul că Iașul a ratat multe linii de finanțare pentru împăduriri.

“La nivel de nord est, Iașul este pe penultimul loc la suprafață forestieră. Avem 730 mil euro pentru împăduriri noi dar și reîmpăduriri și păduri urbane. Pădurea urbană vizează un anumit concept. Cel puțin 100 mp la nivelul unei zone urbane în baza unui proiect de hotărâre pot contribui la calitatea aerului. În Podu Roș, Primăria poate să vină să acceseze bani să facă o pădure urbană în oricare suprafață care să contribuie la calitatea aerului.

Am mai avut linii de finanțare care au fost ratate. Iaşul putea construi piste de biciclete adevărate. Din păcate lucrurile s.au mișcat Greu. 50 de mii euro sunt alocați pentru pepiniere ne dorim să împădurim 56,700 de hectare. Vor fi lansate și pragurile pentru pepiniere mari – aici va fi nevoie și de cofinanțare”, a mai declarat secretarul de stat Bogdan Balanișcu.

foto ilustrativ: Marian Ciobanu, Meta