Începând cu data de 7 iunie 2023, membrii Federației SANITAS au intrat în grevă japoneză. Aceștia se prezintă insă la muncă. Potrivit unui document transmis de către SANITAS, printre principalele revendicări ale sindicaliștilor sunt: deblocarea posturilor în sistemul sanitar public, punerea în aplicare a legii 153/2017 pentru toți angajații din sistemul de sănătate, finanțarea corectă a instituțiilor din Sănătate, finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în Sănătate.

Totuși, activitatea medicală, actul medical și îngrijirea pacienților nu au de suferit pe fondul grevei potrivit conducerii spitalelor de la nivelul municipiului Iași.

“Întradevăr, personalul medical din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași se află, începând de astăzi, în grevă japoneză însă pacienții sunt prioritatea noastră astfel încât aceștia nu vor fi afectați în nici un fel, fiind îngrijiți cu aceeași dăruire care ne caracterizează”, a declarat Dr. Florin Roșu, managerul unității medicale.

Și la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Maria” Iași activitatea medicală se desfășoară în mod normal.

“Este vorba depre grevă japoneză, personalul nostru poarta ecusoane în piept însă copiii noștri nu sunt afectați, activitatea se desfășoară în mod normal”, a transmis managerul unității medicale, biong. Alina Belu.

La Unitatea Primiri Urgente dar și în întreg Spitalul “Sf. Spiridon” se menține aceeași linie: activitatea medicală se desfășoară în parametri optimi.

“Activitatea medicală se desfășoară normal. Membrii de sindicat poarta ecusoane și au loc întâlniri de negociere”, a anunțat Prof. Univ. Dr. Diana Cimpoeșu.