Toate tipurile de autospeciale de intervenție și o mulțime de salvatori au fost prezenți astăzi în poligonul de antrenament al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași, acolo unde au avut loc exerciții demonstrative, cu participare publică.

Mari și mici, cei prezenți au putut asista la diverse scenarii de intervenție puse în practică de către pompierii ieșeni, cu ar fi o misiune de descarcerare în urma unui accident auto sau în cazul unui pericol chimic. Totodată, în cadrul exercițiului organizat cu porțile deschise, au putut fi urmăriți roboții de intervenție, spre bucuria copiilor prezenți, care s-au arătat foarte interesați de toată acțiunea petrecută în poligonul de antrenament. Robotul a acționat în cazul unui recipient în care se afla o substanță posibil periculoasă.

“Robotul, care are o mulțime de senzori și camere de filmat, a fost trimis, în primă instanță, se apropie de locul problemei, el putând identifica substanța emanată de respectivul recipient. De asemenea, a transmis datele membrilor echipei de CRBN care au stabilit modul de intervenție și echipare pentru a fi protejați de substanța respectivă. Echipați cu echipamentul adecvat, se organizează, stabilesc detalii pentru a interveni asupra respectivului recipient”, au transmis pompierii.

Forțele profesioniste au simulat o intervenție în cazul producerii unui accident rutier în care a fost implicată o cisternă care transporta substanțe chimice periculoase. Accidentele chimice reprezintă în fapt eliberarea în mediu, ca urmare a unor cauze antropice sau naturale, a unor substanțe toxice industriale în asemenea cantități încât depășesc mult nivelele maxim admise și pot afecta sănătatea populației (pot cauza intoxicarea sau moartea).

În intervenția la locul accidentului, metoda uzuală folosită pentru limitarea disperării norului chimic se realizează prin perdele de apă. Prin această metodă se asigură lichefierea unei părți importante a vaporilor, pentru a putea executa neutralizarea.

Activitățile din cadrul Săptămânii Protecției Civile s-au desfășurat încă de luni, 26 februarie, prin diverse exerciții în cadrul mai multor instituții de învățământ din municipiu și continuă până la finalul acestei săptămâni.