Situația de la Centrul Social “Ion Holban” este departe de a fi clarificată, deși printr-o conferință de presă organizată la sediul DGSAPC s-a dorit acest lucru.

Directorul Florin Ion a declarat astăzi jurnaliștilor că neregulile găsite de către echipa de inspectori sunt minore și ar fi putut fi rezolvate dacă ar fi existat timp și fonduri. Recunoaște însă că nu s-a mai investit absolut nimic în niciunul dintre centrele aflate în subordine pentru că toate urmau a fi închise. La “Ion Holban” se mai aflau 62 de copii, mulți dintre ei cu nevoi speciale.

“Centrul a fost propus pentru a fi închis. Acest plan de închidere presupune construirea unor căsuțe de tip familial la Dorobanți, Țuțora si Miroslava. Planul de relocare a copiilor a fost finalizat ieri.

Am primit ieri un proces verbal de la colegii de la AJPIS pentru aplicarea acestui plan. Luni știm sigur la întâlnirea de la AJPIS ce măsuri vor fi luate. Trebuie să ținem cont si de acest plan de închidere si în maxim 3 luni să putem să avem aceste căsuțe de tip familial funcționale. 62 de copii din centrul de la Ion Holban. Planul de închidere presupune 36 de copii relocați. Pentru restul sunt măsuri de plasament familial. Sunt probleme acolo ce pot fi remediate usor, dar problema de ansamblu e a infrastructurii, de aceea s-a ridicat licența. Am mostenit din infrastructura cu peste 300 de copii, am rămas cu 62 de beneficiari. S-au făcut reabilitari ale spațiului, ultima data in urma cu 12 ani”, a declarat directorul DGSAPC, Florin Ion.

Directorul a mai precizat că a primit în data de 4 iulie notificarea potrivit căreia licență centrului “Ion Holban” a fost ridicată și că nu a fost timp să organizeze mutarea beneficiarilor.

La conferința de presă de la sediul DGSAPC a venit, în final, și președintele Consiliului Județean Costel Alexe, motivat probabil de faptul că prefectul Bogdan Cojocaru i-a cerut public demisia, împreună cu, cităm “toți cei responsabili de situația de la Centrul “Ion Holban”. Acesta însă a ezitat să răspundă la întrebarea dacă îi cere demisia și directorului DGSAPC, Florin Ion.

“În ceea ce privește centrul de la Holban. Am vizitat în 2021 centrul și am zis că trebuie să facem ceva ca să fie copiii în condiții mai bune. Împreună cu partenerii de la HHC construim locuințe pentru acești copii. Am avut discuții și cu primarii din acele comune s-au alocat 500.000 de lei de la Miroslava, 100.000 de la Țuțora. Mi-aș fi dorit ca statul român să asigure condiții bune pentru acești copii. În loc să fim sprijiniți, a fost redus bugetul. Numai 300 de posturi sunt blocate. În fiecare an transmitem solicitări de sprijin.

E frumos să fii la Guvern, dar să nu ajungă resursa financiară la Iași… Eu vreau ca instituția prefecturii din Iași să-și facă atribuțiile de serviciu. Nu este firesc să arunci cu noroi în efortul colegilor din asistența socială”, a declarat Costel Alexe.

Acesta s-a arătat deranjat de faptul că prefectul Bogdan Cojocaru i-a cerut public demisia, considerându-l principalul responsabil de faptul că centrul funcționa fără licență la momentul în care echipa de inspectori formată prin ordin de prefect a efectuat un control amănunțit la “Ion Holban”.

În altă ordine de idei, din fotografiile și video de mai jos, reiese clar că, cel puțin în zona bucătăriei și a sălii de mese, condițiile sunt cel puțin în neconcordanță cu anul în care ne aflăm. Totuși, Florin Ion consideră că lucrurile nu sunt chiar atât de grave, evitând pe cât posibil discuția referitoare la licență de funcționare care, la momentul controalelor, nu exista de mai bine de o săptămână.

“Mucegaiul, caloriferele vechi, sunt probleme ale noastre. Fiind într-un proces de închidere, nu are rost să cheltui bani pe astfel de lucruri. Infrastructura e principala problemă găsită, mobilier învechit, spații insuficiente, lipsa unui kinetoterapeut”, a declarat Florin Ion.