Municipiul Iaşi a devenit unul dintre cele 55 de noi oraşe care se alătură Reţelei UNESCO de oraşe creative (UCCN), în urma desemnării lor de către directorul general al organizaţiei, Audrey Azoulay. Orașul a fost inclus la categoria „Literatură”, în semn de recunoaştere a importanţei Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), transmite Agerpres.

Potrivit paginii oficiale a UNESCO, noile oraşe au fost recunoscute pentru angajamentul lor puternic de a valorifica cultura şi creativitatea ca parte a strategiilor lor de dezvoltare şi pentru a afişa practici inovatoare în planificarea urbană centrată pe om. Iaşiul a fost inclus la categoria „Literatură”, în semn de recunoaştere a importanţei Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), un proiect care de unsprezece ediţii reuneşte sute de profesionişti din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti.

FILIT este un proiect al Muzeului Literaturii Române Iaşi, finanţat de Consiliul Judeţean şi organizat sub patronajul Reprezentanţei Comisiei Europene. Cu cele mai recente adăugări, reţeaua orașelor creative numără acum 350 de oraşe în peste o sută de ţări, reprezentând şapte domenii creative: Meşteşuguri şi Artă Populară, Design, Film, Gastronomie, Literatură, Arte media şi Muzică.

sursa/detalii:

https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/cultura/iasi-a-fost-inclus-in-reteaua-unesco-de-orase-creative-orasul-a-fost-inclus-la-categoria-literatura-2562603