Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor lansează un concurs de proiecte adresat grupurilor parohiale de tineret din cuprinsul Arhiepiscopiei Iaşilor (județele Iași, Botoșani și Neamț).

Bugetul total alocat acestui concurs este de 40.000 lei, iar un grup de tineri poate solicita finanțare doar pentru un singur proiect, pe parcursul unui an calendaristic. Finanțarea solicitată pentru un proiect nu trebuie să depășească suma de 15.000 lei.

Proiectele înscrise pentru a obține finanțare trebuie să înceapă în anul calendaristic în care este lansat apelul de proiecte, respectiv anul 2024, dar el poate continua în următorii ani, dacă este un proiect amplu, ce necesită un timp mai îndelungat pentru implementare.

Tinerii dintr-o parohie sunt invitați să solicite finanțare pentru diferite tipuri de activități:

– Tabere de 1-3 zile;

– Activități sportive (campionate de fotbal, volei, handbal, baschet, atletism, șah etc.);

– Activități cultural-artistice (conferințe, cercuri de lectură, expoziții de fotografie/desen/pictură, concursuri de scrisori/eseuri/poezii, editarea unei reviste/publicații pentru tineri, festival/concert/spectacol etc.);

– Activități sociale (campanii caritabile; ajutor oferit persoanelor vulnerabile; organizarea unor evenimente caritabile: concerte, târguri de prăjituri, târg de Crăciun, campanie de donare de sânge etc.);

– Activități de educație non-formală (sesiuni de formare, workshop-uri, traininguri, dezbateri etc.).

Proiectele pot fi depuse spre finanțare de către ONG-uri de tineret care funcționează în cadrul unei parohii din cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor (ex: filialele ATOR), de către un grup de tineri care fac parte dintr-o parohie sau de către un profesor de religie care coordonează un grup de elevi. În toate cazurile, parohia va fi entitatea prin care se va depune proiectul și care va primi finanțarea pentru cheltuielile prevăzute în proiect.

Acest concurs vine ca o necesitate de schimbare a perspectivei, de la cea în care tinerii doar participă la o anumită activitate, către cea în care tinerii sunt cei care gândesc, se consultă, schițează, obțin finanțare, implementează și evaluează un proiect, având sprijinul preotului din parohia din care aceștia fac parte” (Arhim. Nicodim Petre, consilier al Sectorului de Misiune din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor).

Mai multe detalii despre concursul de proiecte adresat tinerilor din Arhiepiscopia Iașilor pot fi găsite pe pagina de Facebook a Departamentului Misiune pentru Tineret sau la coordonatorul proiectului: Emanuel Buta / [email protected].