Medicul Răzvan Socolov, șef de Secția în cadrul Maternității “Elena Doamnă” din Iași, a explicat, printr-o postare în mediul online, cum se vede tragedia Alexandrei, tânăra mamă din Botoșani, prin ochii unui medic care de Obstetrică-Ginecologie.

“Tragedia de la Botoșani, explicații și implicațiiImpactul emoțional al decesului Alexandrei de la Maternitatea Botoșani a fost devastator, nu doar pentru familie și cei apropiați, dar la nivelul întregii societăți. O tragedie care îți rupe sufletul fiindcă o ființă umană și-a pierdut viața cerând insistent ajutor. Ca om, am fost profund marcat de această pierdere a unei vieți omenești, iar empatia și sensibilitatea m-au făcut să meditez profund asupra celor întâmplate. În același timp, ca medic și om de știință în domeniul medicinii, tragedia de la Botoșani m-a obligat să privesc lucrurile analitic, rațional și cu mintea deschisă.

Este important să înțelegem că fiecare deces matern este o catastrofă atât pentru familie, cât și pentru medicii implicați. Nu cunosc nici un caz în care cadrele medicale (medici și asistente) să nu fi fost afectate profund emoțional și psihologic de aceasta situație. Cazul de la Botoșani este probabil unul din cele mai dificil de analizat fiindcă avem o mamă de 25 de ani cu sarcina oprită în evoluție și a cărei stare s-a deteriorat până la deces. Prin urmare, voi analiza mai mult teoretic, științific și din experiența profesională, încercând, așa cum este rațional, sa nu dau verdicte în lipsa informațiilor corecte și obiective.

– Oprirea în evoluție a unei sarcini la 13 săptămâni poate avea mai multe cauze, de la anomalii genetice la patologii ale mamei (diabet, trombofilie, infecții sau expunere la toxice). Identificarea cauzei și a factorilor asociați este dificilă, și necesita timp și resurse.

– Evacuarea unei sarcini oprite în evoluție depinde de mai mulți factori, cum ar fi sănătatea generală a mamei și opțiunile disponibile pentru procedura de îndepărtare a resturilor de sarcină. În multe cazuri, procedura poate fi realizată în termen de până la câteva zile sau o săptămână după confirmarea opririi în evoluție.

– Vorbind la cazul acesta, după bateria de analize care să confirme că nu au apărut complicații (infecții, tulburări de coagulare) se decide de obicei evacuarea sarcini prin chiuretaj dacă sarcina este în trimestrul 1. Manevra nu este simplă, are riscuri asociate, complicații imediate si la distanță pentru care pacienta trebuie să își dea acordul informat.

– Alegerea procedurii (poate fi necesara o pregătire medicamentoasa, apoi intervenția propriu-zisă) și momentul exact pentru evacuare vor fi discutate cu medicul și se vor baza pe situația medicală specifică a pacientei.

Ce s-a întâmplat la cazul în speță este încă în curs de analiză. Putem însă să ridicăm o serie de întrebări:

• „Se putea face mai mult de către echipa medicală?” Posibil, din datele consemnate în documente se pare că a fost o perioada de timp în care supravegherea a fost absentă. De obicei, acesta supraveghere se face de către asistenta medicală coordonată de către medic, consemnată în foaia pentru urmărirea pacientei, iar orice agravare se menționează medicului care decide și scrie detaliile la evoluție. Aceste consemnări se pare ca lipsesc în documente.

• „A greșit medicul de gardă?” La fel, datele sunt incomplete. Un singur obstetrician (sau chiar și doi) de gardă la o maternitate de peste 150 paturi poate însemna urgente și monitorizare în paralel a mai multor cazuri. Se poate ușor determina, obiectiv, dacă in perioada respectivă au fost cezariene sau nașteri naturale, care sa implice o disipare a atenției.

• „A greșit medicul curant?” Aici, legea este clară, medicul nu are voie să aibă activitate în afara programului de lucru, ca orice salariat de altfel, decât la solicitarea de ore suplimentare făcută de administrația unității. Singura excepție o reprezintă șeful de secție sau directorul medical care pot fi solicitați la cazuri dificile.

• „Au dreptate opiniile apărute în online și din păcate duse și în realitate, de sancționare/arestare /molestare a celui “vinovat”?” Evident, într-o societate civilizată, într-o țară în care legea funcționează și în care autoritățile își respectă atribuțiile, aceasta este de neimaginat. Nu suntem în vestul sălbatic, deși și acolo exista un șerif care trebuia să apere legea.

• „De ce autoritățile din Botoșani, inclusiv președinta consiliului județean, inflamează spiritele depășind atribuțiile? De ce justiția se face pe Facebook?” Pentru ca suntem o societate bolnavă, obsedată de răzbunare și la care educația celor “șapte ani de acasă” și a celor ulterior atribuiți școlii este mult viciata. Eu îmi păstrez opinia că acei care sunt vinovați, dacă sunt cu adevărat responsabili, vor plăti. Pe Alexandra, mama care a murit acum, nu o vor aduce înapoi răzbunările și injuriile proferate, dimpotrivă, pentru acum atenția ar trebui să fie spre alinarea și suportul psihologic al celor rămași, mai ales a copiilor, care sigur nu vor înțelege ușor ce s-a întâmplat”, a transmis Dr. Răzvan Socolov.

Dr. Răzvan Socolov este medic primar Obstetrică și Ginecologie, șeful secției de Obstetrică și Ginecologie, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna” Iași, Membru în Comisia de Obstetrică și Ginecologie a Ministerului Sănătății.