Un azil de bătrâni, fără acreditare și fără licență, care a funcționat nestingherit de ani de zile, a ajuns in atenția autorităților in urma unei anchete 24iasi. Este vorba despre o filială a centrelor Abos Care, centre care desfășoară activități în Iași și București.

Centrul respectiv, situat pe Șoseaua Bucium nr 56 a funcționat de ani de zile la vedere, fiind chiar la strada principală. Pe listele cu centrele controlate în perioada scandalurilor de la “azilele groazei”, puse la dispoziție reporterilor 24iași de către Prefectura Iași după solicitări repetate, centrul respectiv nu se regăsea, în schimb apare o altă filială, la o adresa situată pe Fundac Dealul Bucium.

În urma controalelor pe care instituțiile statului le-a desfășurat la cest centru, la solicitarea redacției 24iași, s-a constatat ce acest centru funcționa fără licență și fără autorizație. Patronii au fost somați să rezolve problema iar până la data de 01.11.2023, ar fi trebuit întreprinse demersurile necesare acreditării ca furnizor de servicii sociale urmând ca, cel târziu până la data de 04.12.2023 să fie făcute toate demersurile necesare licențierii serviciilor sociale acordate persoanelor vârstnice.

Patronii însă au găsit o rezolvare pe calea ușoară: au închis pe hârtie acest centru, însă urmează să il redeschidă pe numele unei firme nou înființate.

“… Agenția pentru Plăti și Inspecție Socială Iași, instituția care gestionează informațiile solicitate de dumneavoastră, ne-a comunicat că a fost inițiată procedura de închidere și dizolvare a societății care gestionează centrul social rezidențial din șoseaua Bucium nr. 56, iar activitatea a fost transferată pe o societate nou înființată – SC Abos Care Home SRL, pentru care a obținut certificat de acreditare în data de 5.10.2023”, se arătă în răspunsul transmis de către reprezentanții Instituției Prefectului Iași.

Centrul a intrat recent într-un proces de renovare, ceea ce ar putea fi un semn că lucrurile nu erau foarte bine puse la punct înainte de vizita autorităților abilitate.

La momentul demarării anchetei 24iași, reporterii noștri au solicitat, în scris, un punct de vedere de la reprezentanții centrului Abos Care, însă nici până la această oră nu au primit răspuns.