Unul dintre proiectele care au primit luni, 24 februarie 2025, “undă verde” de la consilierii județeni este cel prin care CJ Iași se obligă să participe cu contravaloarea a 50% din totalul cheltuielilor necesare cu masa, salariații și întreținerea Centrelor de Zi de pe raza mai multor comune. Este vorba despre comunele Aroneanu, Ciurea, Cotnari, Heleșteni, Ion Neculce, Lungani, Miroslava, Mogoșești, Ruginoasa, Tomești și Țibănești.
Astfel, centrele respective vor avea suportul financiar al Consiliului Județean Iași pentru a-și putea susține cheltuielile legate de plata personalului, a mesei, a utilităților etc. Consiliul Județean a alocat, în total aproape 4 milioane de lei.
Cuantumul total pentru funcționarea acestor centre este de 7,912 milioane de lei din care:
– un procent de 50%, în sumă totală de 3.956 milioane de lei, reprezentând cotă-parte de finanțare a Județului Iași – Consiliul Județean Iași,
– un procent de 50% în sumă totală de 3.956 milioane de lei, reprezentând cotă-parte de finanțare a unităților administrativ-teritoriale, în speță, primăriile.
Rămâne, însă, “mâna liberă” pentru că primăriile să administreze aceste fonduri. Dacă pentru unele centre s-a optat pentru masa în regim de catering, la altele masa este gătită în bucătăria proprie. Cert este că aceste cheltuieli trebuie să fie foarte clar justificate, ceea ce nu prea se întâmplă în unele cazuri.
Așa cum am arătat într-un material anterior, la Primăria Ciurea achizițiile se fac sub o totală lipsă de transparentă iar când reporterii 24iași au început să pună întrebări, au primit răspunsuri evazive.
Situații au fost întâmpinate și la Mogoșești, acolo unde, în mandatul Rodicăi Popa, centrul de zi a fost închis și deschis de mai multe ori, după bunul plac al fostului primar.
exemple: