Potrivit datelor oficiale, Aeroportul Iași își consolidează a doua poziție pe podiumul aeroporturilor regionale din România, în ceea ce privește valorile de trafic înregistrate în anul 2023. Astfel, numărul pasagerilor care au călătorit anul trecut pe Aeroportul Iași a fost de 2,338,377, traficul fiind în creștere cu 52 % față de anul 2022 și cu 78 % față de anul antepandemic.
De asemenea, pe Aeroportul Iași au fost înregistrate, anul trecut, 15,435 de decolări și aterizări, numărul mișcărilor fiind mai mare cu 22 de procente față de cel înregistrat în 2022 și de 24 de procente față de cel din 2019.
Cea mai aglomerată perioadă a anului trecut a fost în luna iulie, Aeroportul Iași înregistrând peste 250,000 de pasageri, cu 40 % mai mulți decât numărul călătorilor din aceeași perioadă anului precedent.
În anul 2023, pragul de 1 Milion de pasageri la Iași a fost atins în iunie, cu două luni mai devreme față de anul precedent.
Numărul celor care au beneficiat de serviciile Aeroportului Iași, în primele opt luni ale anului trecut, a fost de 1,5 milioane de pasageri, depășind numărul celor care au tranzitat aeroportul în tot anul 2022.
La începutul lunii noiembrie 2023, Aeroportul Iași a marcat o premieră absolută, reușind să treacă de pragul de 2 milioane de pasageri într-un an calendaristic.
În luna decembrie 2023 au călătorit cu avionul aproximativ 197,000 de pasageri, mai mulți cu 61% față de aceeași perioadă anului 2022, valorile de trafic din ultima lună a anului trecut fiind chiar mai mari și decât cele înregistrate în cea mai aglomerată lună a anului precedent, în avans cu 9 procente.
“Au fost depășite toate prognozele inițiale ce indicau că vom ajunge la peste 2 milioane de pasageri abia peste 15 ani, dar s-a dovedit că perspectivele de trafic sunt foarte mari, iar în anii următori ne așteptăm la o dublare a numărului de pasageri pe Aeroportul Iași. 2023 a fost cel mai dificil an pentru noi, având în vedere lucrările complexe la noul terminal, care s-au desfășurat sub cel mai ridicat trafic din istoria IASI Airport. Am reușit să procesăm un număr dublu de pasageri, comparativ cu anul 2022, infrastructura fiind, după cum se știe, mult depășită. În 2024 însă, odată cu deschiderea din luna martie a noului terminal, al doilea cel mai mare din România, vom putea asigura cele mai bune condiții de procesare. Capacitatea minimă de procesare a terminului T4 este de 3,5 milioane de pasageri pe an, acesta putând susține chiar și un trafic anual de 7 milioane de călători. Mulțumim tuturor celor care au ales Aeroportul Iași în anul 2023, îi așteptăm peste câteva luni să treacă pragul noului terminal, care promite experiențe de călătorie mult îmbunătățite și o gamă variată de servicii”, a spus Directorul General al Aeroportului Iași, Romeo Vatră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *