Astăzi a avut loc în comuna Țuțora, Iași, inaugurarea primei case de tip familial pentru copiii din Centrul de Servicii Sociale “Ion Holban”.

Locuința a fost realizată în cadrul parteneriatului pe care Consiliul Județean și DGASPC Iași îl au Fundația Hope and Homes for Children. Casa a fost construită cu sprijinul financiar al Asociației Umanitare Tester Grup, pe un teren de 5.000 de metri pătrați pus la dispoziție de primărie. Pe lângă casa familială din comuna Țuțora, Hope and Homes for Children este în curs de finalizare alte două case, în comunele Aroneanu și Miroslava. Fiecare dintre cele trei locuințe va găzdui câte 12 copii cu nevoi speciale.

„Atunci când autoritățile locale, asociațiile non profit și mediul privat își dau mâna, se pot înfăptui lucruri minunate. Acești 12 copii cu nevoi speciale vor avea, de acum, un cămin adevărat, în care să își poată trăi frumos copilăria, sub îngrijirea și cu iubirea colegilor noștri de la DGASPC. Mulțumim atât Fundației Hope and Homes For Children România, partener de 10 ani în proiecte de dezvoltare a serviciilor sociale în județul Iași, cât și Asociației Umanitare Tester Grup, pentru suportul financiar acordat în construirea primei case familiale dintre cele 3 care vor duce la închiderea Centrul de Plasament Ion Holban. Acest proiect aduce noi speranțe pentru copiii care vor fi transferați în casele familiale, oferindu-le cele mai bune condiții de trai”, a declarat Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

„În casele familiale pe care le construim, copiii se bucură de îngrijire personalizată, educație adaptată nevoilor lor, sprijin emoțional constant și consiliere specializată pentru a se dezvolta într-un mediu atât sigur, cât și stimulativ. Mulțumim partenerilor noștri pentru angajamentul lor în oferirea unei copilării și adolescențe în care acești copii se pot simți în siguranță, sprijiniți și ocrotiți”, a declarat Ștefan Dărăbuș, Director Național Hope and Homes for Children România.

„Suntem mândri să fim parte din acest proiect care aduce stabilitate și confort în viața copiilor aflați în nevoie. Prin finanțarea acestei case familiale, ne dorim să contribuim la normalizarea vieții acestor copii și tineri, oferindu-le un spațiu sigur și cald în care să trăiască. Suntem ferm convinși că această investiție va avea un impact semnificativ asupra echilibrului lor emoțional, pregătindu-i pentru o viață mai bună și mai liniștită”, a afirmat Bogdan Toporaș Pițigoi, fondatorul Asociației Umanitare Tester Grup.

Realizarea caselor de tip familial este parte a reformei sistemului de protecție socială care implică închiderea centrelor clasice de plasament. DGASPC mai mare în derulare peste 20 de proiecte, cu finanțare prin POR 2014-2020, prin care vor fi construite astfel de locuințe, dar și centre de zi.