Deschiderea noului terminal marchează o etapă importantă în dezvoltarea Aeroportului Iași, principalul aeroport din regiunea de N-E. Terminalul T4 are o suprafață de peste 31 de mii de metri pătrați, trei niveluri și o capacitate minimă de procesare de 3,5 milioane de pasageri anual, în condiții de confort, astfel devenind al doilea cel mai mare terminal din țară. De astăzi, cu noua sa infrastructură modernă și identitate inspirațională, Aeroportul Iași se pregătește pentru o amplă transformare.

Primii pasageri care au trecut, astăzi, pragul terminalului T4 au fost și cei care tăiat panglica inaugurală, moment simbolic la deschiderea porților, alături de reprezentanți ai Consiliului Județean, ai Primăriei, ai Aeroportului și ai constructorului Strabag, precum și mai multe oficialități. De asemenea, odată cu deschiderea noului terminal, a fost marcat și primul zbor din T4, operat de compania Tarom. Pasagerii care s-au îmbarcat pe zborul RO703 Iași – Otopeni au fost felicitați de conducerea Aeroportului și au primit cadouri personalizate cu noua identitate vizuală, utile în călătoria lor cu avionul. Tot la T4 au fost întâmpinați într-un cadru festiv și cu surprize pasagerii care au sosit cu zborul RO704 Otopeni – Iași, aeronava fiind așteptată cu tradiționalul arc de apă.

Romeo Vatră, Directorul General al Aeroportului Iași, a spus:

Astăzi marcăm un eveniment istoric pentru Aeroportul Iași, moment mult așteptat nu doar de comunitate, ci și de angajaţii aeroportului, de cei ai instituţiilor şi companiilor ce lucrează pe aeroport şi deservesc pasagerii noștri. Terminalul T4 e practic un aeroport nou – mai modern, mai confortabil și mai accesibil, rezultatul unor eforturi susținute de echipa noastră și de cei care au înțeles necesitatea acestui proiect vital pentru viitorul Aeroportului. Am reușit să facem față unei perioade extrem de dificile, cu lucrări complexe în plină desfășurare, cu cifre de trafic record, mult peste capacitatea infrastructurii aeroportuare, cu restricții de circulație impuse de șantier. T4 a fost o provocare care ne-a responsabilizat, fiind nevoie de o mobilizare contracronometru pentru a putea beneficia de fondurile europene. În doar 14 luni am reușit să punem pe picioare cel mai amplu proiect din istoria Aeroportului, finalizând în timp record și etapele de implementare. De asemenea, o provocare pentru echipa aeroportului a fost operaționalizarea terminalului în mai puțin de trei luni, grăbită de intrarea în Schengen, deschiderea T4 fiind programată inițial în luna mai. Într-un timp foarte scurt, ne-am concentrat toate eforturile pentru a asigura condiţiile de siguranţă şi securitate, pentru a avea funcționale toate echipamentele şi sistemele operaţionale şi funcţionale, astfel încât să nu apară niciun fel de impediment în ceea ce priveşte procesarea bagajelor. Astăzi, cu primul zbor de pe noul terminal, am trecut testul final în această călătorie frumoasă, din care am învățat că totul e posibil când ai o echipă dedicată și profesionistă. Cu noul aeroport și deviza ce ne inspiră, ne propunem să oferim excelență în ceea ce privește calitatea serviciilor și experiențe memorabile pentru pasageri, pe care îi așteptăm în număr cât mai mare la aeroport. Lor le mulțumim pentru răbdare și înțelegere, sperăm să descopere în noul terminal bucuria de călători și de se a regăsi cu cei dragi. Mulțumim, totodată, celor care s-au implicat pentru ca acest deziderat ambițios, de a construi un nou aeroport la Iași, să devină realitate – echipa IASI Airport, Consiliul Județean Iasi, Primăria Iași, constructorul Strabag și partenerii săi -, precum și Ministerului și instituțiilor responsabile care au înțeles urgența investiției. Promisiunea noastră este de creștere a nivelului calitătii serviciilor în perioada următoare, de extindere a conectivității și de continuare a proiectelor de investiții necesare dezvoltării Aeroportului Iași.

La rândul său, Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, prezent la eveniment, a declarat:

Împreună am scris povestea frumoasă a Aeroportului Iași! Trăiesc o mare bucurie, astăzi, văzând că o idee în care am crezut și la care am muncit mult a devenit realitate. Am dat startul zborurilor de pe noul terminal, T4. În doar 14 luni, am reușit să finalizăm proiectul de extindere și modernizare a aeroportului, cea mai mare investiție publică din județul Iași, din ultimii 30 de ani. Am construit la Iași cel mai mare și modern aeroport din România, după Aeroportul Otopeni, cu 100 de milioane de euro, în cea mai mare parte fonduri europene. Terminalul T4 înseamnă o experiență de călătorie mult mai bună pentru pasageri și o oportunitate uriașă pentru dezvoltarea regiunii de Nord-Est. Din 31 martie, odată cu intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim, zburăm de la Iași în Europa, fără frontiere. Mulțumesc tuturor colegilor și partenerilor cu care am lucrat la acest proiect. Dedicarea pe care au depus-o în fiecare etapă a contat enorm pentru a ne încadra în termenele foarte scurte. Felicitări, Romeo Vatră și echipei, proiectantului, constructorului, tuturor celor care au lucrat la concept și pe șantier. Fiecare a avut contribuția sa la succesul acestui proiect. Mulțumesc tuturor pasagerilor pentru răbdare și pentru încrederea acordată. Am construit Aeroportul, dezvoltăm județul Iași!

Terminalul T4 este dotat cu echipamente moderne, oferă servicii de înaltă calitate și facilități în premieră. Acesta are 20 de birouri check-in, 12 sisteme self check-in, 14 porți de îmbarcare, șase filtre de securitare, trei aviobridge-uri, un salon VIP și unul de business, spații pentru activități comerciale, spații de relaxare, loc de joacă etc.

Din 31 martie, odată cu intrarea în spațiul aerian Schengen, din terminalul T4 urmează să fie procesate și zborurile externe în această zonă. Din noul terminal se vor opera servicii de check-in și control de securitate atât pentru pasagerii care trebuie să ajungă în destinații din spațiul Schengen cât și pentru traficul non-Schengen. După efectuarea acestor proceduri, pasagerii non-Schengen vor trece din terminalul T4 în terminalul T3 printr-un pasaj de legătură.

De asemenea, Aeroportul Iași are o parcare extinsă de 600 de locuri, cu bretele speciale de staționare, 13 stații de încărcare pentru mașini electrice, fiind echipată cu un sistem modern pentru acces și plată.

Proiectul terminalului T4 a mai inclus construirea unui parc fotovoltaic de 1 hectar, cu o capacitate de 1,3 MWh, ce asigură 20% din necesarul de energie, Aeroportul Iași fiind primul aeroport din țară ce deține o sursă de energie verde.

Valoarea totală a proiectului de dezvoltare și modernizare a Aeroportului Iași este de aproximativ 100 de milioane de euro, 85% reprezentând fonduri europene, 13% – contribuția de la bugetul de stat și 2% – contribuția aeroportului.