Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi lansează astăzi, 21 mai 2024, prin turul ghidat al arborilor-monument din centrul Iașului, cea de a XIV-a ediție a programului Zilele Mediului la Iași, program dedicat celor mai populare două evenimente ale calendarului ecologic: Ziua Internațională a Biodiversității 22 Mai și Ziua Mondială a Mediului 5 Iunie. În perioada 21 mai – 15 iunie, prin susținerea partenerilor noștri, aducem în atenția publicului larg importanţa protejării și refacerii biodiversității și a mediului în general, ca premisă a calității vieții noastre și, mai ales, imaginea unei Lumi care trăiește în armonie cu Natura.

Astfel, în această perioadă:

  • Vom sărbători Biodiversitatea prin ateliere creative, seminarii cu școli, vizite în Grădina Botanică “Anastasie Fătu” și arii protejate, masă rotundă la APM Iași, observarea păsărilor din Delta Moldovei – sit Ramsar, concursul “Prietenii Naturii” de la Palatul Copiilor Iași

  • Continuăm mini-tururile ghidate ale arborilor-monument din centrul mun. Iași și introducem un nou traseu în zona Copou (Parcul dendrologic “Titu Maiorescu” – Parcul Expoziției) (27 și 30 mai).

  • Se derulează Campania de colectare deșeuri electrice în Mun. Iași (14 mai – 5 iunie) inițiată de EcoArena.

  • Continuă până pe 5 iunie expoziția de fotografie “Păsări din Iași” de la sediul nostru din Calea Chișinăului nr. 43, organizată în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română – Filiala Iași

  • Organizăm Porți deschise la APM Iași pe 24 mai și 3 iunie (programări la tel.: 0232/242015)

  • Vom participa la workshop-ul “Invenții și inovații în protecția mediului, gestionare resurse apa şi deșeuri” organizat de Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului, a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (31 mai).

  • Se va finaliza ediția din acest an a proiectului “Om, Mediu, Alimentație, Sănătate” promovat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gh Asachi” Iaşi (6 iunie).

Partenerii noștri în programul Zilele Mediului 2024 la Iași sunt Biblioteca Judeţeană „Gh Asachi” Iaşi, Societatea Ornitologică Română (SOR) – Filiala Iași, Facultatea de Biologie – UAIC, Grădina Botanică Anastasie Fătu” Iași, Complex Delta Moldovei, Direcţia Silvică Iaşi, SC Salubris SA, EcoARENA, școli cu spirit eco din jud. Iași.

Devenit deja o tradiție, programul Zilele Mediului la Iași se află la cea de a XIV-a ediție. În contextul necesității de acțiuni urgente pentru combaterea schimbărilor climatice, a pierderii biodiversității și a risipei de resurse, prin toate aceste acțiuni ne dorim să trecem de la “a ști” la “a face”, la toate nivelurile comunității, și să devenim toți Prietenii Mediului!