Polițiștii fac 79 de percheziții la o grupare de trafic de țigări. Acestea erau aduse din Ucraina și vândută în România, Bulgaria și Cehia, iar prejudiciul este estimat la 12,7 milioane de euro. Traficanții ar fi primit ajutor de la funcționari publici.

Percheziţiile au loc în judeţele Arad, Suceava, Dolj, Călăraşi, Sibiu, Iaşi, Teleorman, Mehedinţi, Timiş, Braşov, Covasna, Argeş, Ilfov, Constanţa şi Bucureşti, iar peste 50 de persoane urmează să fie audiate. Prejudiciul în acest caz se ridică la aproape 13 milioane de euro.
“Ancheta vizează destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu ramificaţii transfrontaliere în Cehia, Bulgaria şi Ucraina, constituite în scopul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă cu ţigarete, produse accizabile (tutun) şi materiale explozive (pirotehnice) şi spălare a banilor”, informează un comunicat al DIICOT. Cercetările efectuate au stabilit că, în perioada 2022 – 2024, membrii celor două grupuri infracţionale au procurat bunurile accizabile din afara României, le-au introdus fraudulos în ţară, cu complicitatea sau susţinerea unor funcţionari din cadrul autorităţilor publice, transportat şi depozitat, în scopul valorificării pe piaţa neagră. În timpul administrării probatoriului au fost indisponibilizate cantităţile de 38.019.640 ţigarete (din care peste 24.000.000 pe parcursul a 12 acţiuni de prindere în flagrant), 64 tone tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice şi au fost desfiinţate 3 fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă, două aflate pe teritoriul României şi una în Cehia, precizează sursa citată. Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a celor două grupuri se ridică la suma de 12.740.000 euro.
detalii aici:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/79-de-perchezitii-la-traficanti-de-tigari-intr-un-dosar-cu-prejudiciu-de-127-milioane-de-euro-ar-fi-implicati-si-functionari-publici-2736277?utm_source=beloud.com&utm_medium=beloud.com