Zeci de copii din Ucraina, toți provenind din orfelinate, vor rămâne în bătaia vântului după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a retras licența centrului Vila Sonet din Bucium, acolo unde micuții au fost cazați.

Este vorba despre 30 de copii care, împreună cu asistenții sociali din Ucraina au fugit din calea războiului și s-au refugiat la Iași. Autoritățile județene i-au sprijinit incă de la sosire pe acești copii, toate cheltuielile legate de întreținere și școlarizare fiind suportate de către Consiliul Județean Iași. Copiii frecventează școlile ieșene, acolo unde au reusit să se integreze printre elevii români. Din păcate, soluții nu sunt iar copiii vor fi relocați, cel mai probabil, în alte zone ale țării.

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a considerat că centrul nu este suficient de mare pentru cei 30 de copii orfani, preferând să îl închidă, însă, fără a oferi nici un fel de soluție pentru micuți.

“Toate costurile privind întreținerea și finanțarea acestui program au fost susținute de Consiliul Județean Iași. Entitatea guvernamentală a retras licențierea și în momentul de față ne vedem nevoiți, din păcate, să nu mai putem să-i sprijinim pe acei copii. Trebuie spus că acolo au fost aduși suplimentar un număr de 40 de copii la început cu tot cu asistente, personal. Dacă așa a fost decizia guvernamentală, Guvernul României să găsească soluții. Entitatea guvernamentală de acreditare a retras licența și a spus că acolo nu sunt condiții ca atât de mulți copii să stea într-un spațiu atât de limitat. Evident că noi am vrut să venim în sprijinul acestor copii care practic nu au nicio vină de războiul din Ucraina. Evident, dacă statul român a considerat că acelui centru trebuie să se retragă licența, sunt convins că are și un plan pentru refugiați”, a declarat astăzi președintele Consiliului Judetean Iași, Costel Alexe.

Educația acestor copii, bătuți oricum de soartă, a avut enorm de suferit și este puțin probabil că aceste goluri produse de 2 ani de pandemie urmate de 2 ani de război, să mai poată fi umplute vreodată.

Din punct de vedere emoțional, este greu de imaginat ce este în sufletele micuților care s-au confruntat cu abandonul în orfelinat sau cu pierderea părinților, pentru ca mai apoi să înfrunte 2 ani de război, evacuarea din propria lor țară și sosirea într-o țară complet necunoscută, acolo unde nu se știe ce se va întâmpla cu ei de pe o zi pe alta.

foto ilustrativ: ProTv MD