Joi, 31 august, la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași s-a realizat o nouă intervenţie de prelevare organe prin bunăvoinţa unei familii care a fost de acord cu donarea de organe. Familia donatorului şi-a găsit puterea de a face gestul altrust pentru donarea de organe şi a acorda altor oameni necunoscuţi o şansă la viaţă. Durerea acestei familii s-a transformat într-o minune pentru alţi pacienţi, pentru alte familii care suferă alături de rudele lor aflate în mare suferinţă.

Dr. Raluca Neagu Movilă, coordonator regional Iaşi:

“Prin bunăvoinţa familiei unui tânăr pacient, în vârstă de doar 26 de ani, decedat în urma unui tragic accident rutier, la Spitalul Clinic de Urgenţă “Prof.Dr. N. Oblu” Iaşi s-a realizat o intervenţie de prelevare de organe (ficat şi rinichi). Un destin frânt brusc şi mult prea devreme a salvat viaţa altor pacienţi aflaţi în suferinţă. Suntem profund recunoscători familiei lovite brusc de o asemenea dramă care şi-a găsit puterea de a oferi unor necunoscuţi aflaţi în cumpănă o şansă la viaţă. Este un gest nepreţuit, al iubirii şi generozităţii supreme. Ca întotdeauna, cu profesionalism şi responsabilitate, echipa ATI şi de coordonare a Spitalului de Neurochirurgie Iaşi (Dr. Ecaterina Olaru, Dr. Anca Rotaru) au făcut posibil să fie pornite resorturile speranţei pentru alţi pacienţi. Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele Spitalului Sf. Spiridon pentru ficat (Dr. Mihai Zabara, Dr. Alex Năstase, as. Bogdan Ciobanu) şi Spitalului Clinic “Dr. C.I. Parhon” pentru rinichi, condusă de Dr. Daniel Andone.

Un pacient în stare critică a primit o nouă şansă la viaţă prin transplant hepatic, intrevenţie realizată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe “Sf. Spiridon” Iași de echipa chirurgicală condusă de Prof. Dr. Cristian Lupaşcu, cu suportul indispensabil al echipei ATI condusă de Conf.Dr. Mihaela Blaj. În acelaşi timp, sub coordonarea Prof.Dr. Adrian Covic, la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi, echipele chirurgicale – Dr. Radu Andriciuc, Dr. Daniel Andone, Dr. Cătălin Constandache, au redat speranţa pentru alţi doi pacienţi prin transplant renal. La succesul acestor intervenţii salvatoare de vieţi au contribuit multiple echipe multidisciplinare, un rol esenţial având şi echipa Laboratorului Spitalului Sf. Spiridon, coordonat de Prof.Dr. Petru Cianga. Mobilizarea tuturor echipelor medicale implicate a fost una exemplară.”