Echipa de endoscopie intervențională a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie a intervenit în urgență ieri, 11.07.2023, pentru a salva viața unui pacient care a aspirat un corp străin metalic.
Este vorba despre un barbat de 41 de ani, aflat in regim de detenție, care a alertat personalul medical al instituției unde este reținut deoarece a inceput să prezinte tuse și expectorație cu sânge proaspăt (hemoptizie), wheezing (șuierături in piept) și durere la nivelul toracelui.
A fost transportat în UPU a Spitalului “Sf. Spiridon” unde acesta a declararat că, în mod accidental, s-a înecat și a aspirat un obiect metalic de mici dimensiuni. Examinarea imagistică a arătat că la nivelul bronșiei principale drepte este blocat un obiect de aproximativ 7 cm lungime si 1,5 cm lățime ce s-a dovedit a fi o parte componenta a unei unghiere. A fost adresat imediat Spitalului Clinic de Pneumoftziologie pentru extracția corpului străin.
Intervenția a fost una dificilă întrucât, fiind vorba despre un obiect periculos, cu o lama ascuțită, mobilizarea sa putea duce la rănirea suplimentara a mucoasei bronșice sau chiar la perforarea acesteia, cu consecințe dezastruoase pentru pacient.
Echipa de endoscopie intervențională alcătuită din Prof. Dr. Antigona TROFOR, Conf. Dr. Radu CRISAN-DABIJA, Dr. Mihaela SANDU, Dr. Gabriel IOSEP, Dr. Mihnea MIRON, asist. Mihai SAVILIU si As. Agurita ALEXA, cu suportul echipei din Sectia ATI și Bloc Operator, au intervenit in urgență pentru a salva viața pacientului. După semnarea consimțămintelor, pacientul a fost sedat si, sub anestezie generală s-a practicat bronhoscopie rigidă – metoda prin care corpul străin a fost extras cu succes în aproximativ 25 de minute. Menționăm că aspirația de corp străin in arborele traheobronșic are caracter de urgență imediată deoarece pune in pericol viața pacientului, mai ales dacă apare și sângerarea.
Din fericire, intervenția a decurs fara probleme. Au fost luate toate măsurile de siguranță iar momentan pacientul este in afara oricărui pericol.
Menționăm că în cursul zilei de astăzi pacientul va fi consultat si de Serviciile de Chirurgie Generală si Gastroenterologie deoarece imaginile radiologice arată posibilă prezența a unor corpi străini de natura necunoscută și la nivelul aparatului digestiv însă detaliile și confirmarea vor fi facute de către specialitățile de profil.
Extracția de corp străini aspirați în arborele traheobronșic este o procedură medicală ce implică un grad înalt și particular de competență a personalului medical dar și dotare corespunzătoare a Laboratorului de Endoscopie Bronșică, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași fiind singura unitate sanitară din Regiunea Moldovei în care se poate realiza aceasta intervenție.