Dispeceratul Integrat ISU – SMURD – SAJ Iași a fost anunțat prin SNUAU 112, în data de 20 decembrie a.c., la ora 14:04, despre producerea unui incendiu la o casă în localitatea Mircești.

La fața locului, au fost direcționate de urgență, două autospeciale de intervenție și stingere cu apă și spumă (ASAS) și un echipaj de prim ajutor calificat (EPA). La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, incendiul se manifesta cu flacără la acoperișul casei, cu posibilitatea de propagare la vecinătăți. În urma acestuia au ars diverse materiale textile, diverse elemente de mobilier, electrocasnice, obiecte personale și acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați. Un minor în vârstă de 3 ani, intoxicat ușor cu monoxid de carbon a fost transportat la spital de către echipajul medical al Serviciului Județean de Ambulanța Iași.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost jarul căzut din sobă.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Recomandăm câteva măsuri de prevenire a incendiilor la locuințe- Improvizațiile în cazul folosirii defectuoase a mijloacelor de încălzire, exploatarea necorespunzătoare a buteliilor, suprasolicitarea instalațiilor electrice, duc de cele mai multe ori la urmări foarte grave.

– Nu folosiți sobe și alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum și aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile;

– Nu depozitați materiale combustibile în incinta centralei termice de la subsolul locuinței;

– Verificați coșurile de evacuare a fumului, reparați-le, izolați-le termic și curățați-le periodic;

– Nu utilizați aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte;

– Nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;

– Nu așezați sau păstrați butelii de gaze în apropierea oricăror surse de căldură;

– Nu folosiți butelii de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete;

– Nu folosiți flacără pentru verificarea etanșeității buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului/conductei de gaz; verificarea se face numai cu emulsie de apă cu săpun;

– Nu încălziți cu flacără buteliile și nu le folosiți culcate, răsturnate sau înclinate;

– Nu transvazați gazul din butelie în orice alte recipiente și nu folosiți butelii improvizate;

– Nu lăsați mâncarea pe foc nesupravegheată;

– Nu lăsați copiii nesupravegheați în locuință, cu lumânări aprinse, sobe, plite și/sau aparate electrice aflate în funcțiune.